Зима

Зима
Пролет

20 февруари 2015 г.

Истината за Майдана година след преврата

Първият неизвестен никому Майдан се случи в Киев в края на ноември 2013 година.

След решението на президента Виктор Янукович да преустанови процеса на евроинтеграция по улиците на града излязоха недоволните от това положение. Акцията бе мирна и за кратко време. Представителите на радикалните организации и националистите се готвиха за протестите с подкрепата на онези, които по-късно формираха така наречената „партия на войната" в Киев.

Виталий Захарченко - бившият вътрешен министър на Украйна даде интервю за първи път, след като миналия февруари той бе принуден да подаде оставка и да избяга от страната. Той разказа пред LifeNews, че ръководството на Украйна е знаело за подготовката на протестните акции и преврата в страната. Знаели са и властите, както и спонсорите на бъдещата революция. Но липсата на своевременни решения е довела до това, че Виктор Янукович и други представители на легитимната власт са могли да станат жертви на революцията.

„Парите, за които говори Виктория Нюланд за подкрепа на демокрацията в Украйна, бяха изхарчени за преврата в Киев - 5 милиарда долара. Част от тях бяха изразходвани за подготовка на преврата в Киев. Той е планиран отрано", казва Захарченко.
 

Първият палатков лагер в центъра на Киев изниква през есента на 2013 година, демонстрантите издигнаха барикади, акцията на протест стана денонощна и безсрочна.

Евромайдана оглавиха дясната ръка на Юлия Тимошенко Арсений Яценюк, националистът Олег Тягнибок и бившият боксьор Виталий Кличко. Докато едни призоваваха от сцената да се стои до самия край, други подготвяха силовия сценарий. Сред протестиращите бяха сформирани отряди - така наричаните стотици (сотники). Не след дълго на Майдана се появи оръжие. До масовия разстрел оставаше два месеца.

„Оръжието се е намирало в сградата на Киевската държавна администрация и в сградата на профсъюзите. Това са двете сгради, в които са били приготвяни експлозивите, коктейлите „Молотов", там се намирали и въоръжени бойци. Били са заделени цели отделни етажи, отделни помещения в мазето, където никой не бил допускан", разказва бившият министър.

"До края на януари Майданът окончателно излиза извън контрол. Протестиращите не са под контрола нито на действащата власт, нито на лидерите на опозицията. В центъра на Киев горяха автобуси, взривяваха се шокови гранати. „Беркут" без оръжие, освен палки, разпръскваше хората с водни оръдия, а по тях летяха коктейли „Молотов" и павета. Сблъсъците на улица „Грушевский" станаха повратна точка. За няколко дни там пострадаха хиляди хора. До масовия разстрел на снайперистите остава точно месец, но, веднага след като Виктор Янукович се замисли за подкрепа на реда, Западът наддаде вик: „Не използвайте сила в никакъв случай".

„На нито едно от съвещанията, които се проведоха с участието на президента и редица политици, не е било взимано такова решение, никой не е приемал такова", отбелязва Захарченко.

Жертвите на Майдана вече бяха неизбежни. „Революцията" се развиваше по известния сценарий, който бе изпробван в Сирия, Либия, Египет - това бе класическа провокация. А трупове на демонстранти бе задължителният атрибут на всяка революция. На помощ на провокаторите пристигнаха и неизвестните „снайперисти на Майдана" - те стреляха първо по„Беркут", а след това и по протестиращите, но представиха нещата така, сякаш спусъците бяха дърпани от полицията (Беркут). На 20 февруари и протестиращи, и милиционери станаха една мишена, а в престъплението бе обвинен президентът Янукович."

По думите на Захарченко, на 21-и февруари той е инициирал разговор с Виктор Янукович. Било е взето решение да се отпътува за Донецк. Подразделенията на „Беркут" също е трябвало да отпътуват за югоизтока, но част от колоните са били върнати от командирите, а на друга част дори й е било позволено да напусне столицата. По този начин ловът за Виктор Янукович започнал.

„3500 души отидоха да рушат и разграбват резиденцията му, а в състава на тази група имаше 18 души, които трябваше на фона на разгрома физически да ликвидират Янукович. Достоверна е информацията за това, че кортежът му е бил обстрелян - това се случи в района Умани, втори път искаха да разстрелят кортежа до Мариупол", разкрива Захарченко.

В крайна сметка бе решено да се отиде в Крим. Но и там не беше безопасно. Захарченко съобщава, че в Крим с група бандити са пристигнали самите Арсен Аваков и Валентин Наливайченко. Сегашните ръководители на вътрешното министерство и Съвета за сигурност на Украйна са били пристигнали с една единствена цел - нито Виктор Янукович, нито Виталий Захарченко е трябвало да останат живи, за да няма свидетели, които да могат да разкажат истината.

ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар