Зима

Зима
Пролет

23 февруари 2015 г.

Мехмед Дикме: Годишно се източват над 40 милиона лева от държавния бюджет

Бившият министър на земеделието от 2001 г. до 2005 г. от квотата на ДПС Мехмед Дикме е сигнализирал още преди две години ДАНС за схема за източване на субсидиите, предназначени за тютюнопроизводителите.
По думите му тази схема е направена целенасочено от 2006 до 2008 г. на ниво министър и изпълнителен директор на фонд „Тютюн”.

„Схемата е била ясна и точно се е знаело по какъв начин да се точат парите“, коментира той по Нова телевизия, след като от репортаж на телевизията стана ясно, че хора, които реално не отглеждат тютюн, получават субсидии, защото имат сключени договори.

Дикме припомни, че по това време министри на земеделието бяха Нихат Кабил и Валери Цветанов от ДПС.

„Това са хората, които са взимали важните решения. Годишно се източват над 40 милиона лева от държавния бюджет по тази схема”, каза Дикме.

Според него кметовете на малките населени места, които разпределят договорите, са най-малките брънки в цялата верига.

„Има по-големи фактори, които са в София, те движат нещата и те са с големите пари“, настоя той.

Дикме смята, че схемата е започнала да работи, когато се въведе изискването субсидиите да се дават на базата на производство за стар период, а е редно всяка година да доказваш колко килограма си произвел.

Бившият министър на земеделието допълни, че до този момент не се е срещал с премиера Бойко Борисов, за да му разкаже за тази схема, не знае дали и служителите на ДАНС са предприели мерки за разплитането й.

На въпрос има ли действащи политици или народни представители, чиито близки получават нерегламентирано държавни субсидии, Дикме отговори, че призовава да се провери дали има такива хора в районите на Хасково, Свиленград, Крумовград.

„Да се направи проверка на хората, които получават субсидия над 20 000 лева. Там ще излязат големите играчи”, каза той и допълни, че има хора, които взимат стотици хиляди левове, без да гледат тютюн.


Няма коментари:

Публикуване на коментар