Зима

Зима
Пролет

19 февруари 2015 г.

Филмът "Омбре" ни връща в 90-те

Стефка Янорова е силната жена в „Омбре” на Захари Паунов

Калин Вельов прави своя дебют в българското кино с роля на гангстер във филма „Омбре” на Захари Паунов. Лентата тръгва от днес по кината и за кратко ще върне зрителите в 90-те.

Жанрът на филма е трудноопределим, но той определено заимства от уестърна и затова неговият сценарист Емил Тонев сам го определя като балкански „ийстърн”. Това е една история за силни личности, принудени сами да се справят с един несправедлив свят, който все пак следва някакви неписани правила на честта.

Сценарият на „Омбре” е замислен от Емил Тонев още през 90-те и още тогава е одобрен за финансиране, но финансовата криза не позволява проектът да бъде завършен. Затова сценаристът описва историята в книга, която вече е на пазара благодарение на издателство „Хермес”.

Историята на „Омбре” е свързана с две трагедии. Режисьор на филма трябвало да бъде Илиян Симеонов, който заедно с Емил Тонев стои зад „Гравица”. Неговата неочаквана смърт през 2008 г. обаче отново отлага завършването на проекта. Режисьор в крайна сметка става Захари Паунов. Веднага след успеха на „Омбре” на фестивала „Златна роза” през 2014 г. обаче Паунов изчезва и е намерен мъртъв почти две седмици по-късно.

Сюжетът на филма се върти около героя на Валери Йорданов – млад мъж, който мечтае да избяга на Запад, но за целта използва непозволени средства. Той се договаря с гангстер (Калин Вельов) да прекара през границата наркотици.

Преговорите между двамата се провалят заради честта на главния герой и той е принуден да бяга. Така героят се оказва в планината, където открива малка общност от аутсайдери, решили да скъсат връзката си със света и да заживеят по свои собствени правила сред дивата природа.

Единствената жена сред тях е Стефка Янорова. Тя е силна, с лек руски акцент и е като майка на всички. Героят обединител обаче е самият Омбре – момче, което не изпитва омраза към никого и живее в свой собствен свят, повлиян от класическите уестърни.


Главният герой във филма - Омбре, е почитател на уестърните

"Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар