Зима

Зима
Пролет

28 февруари 2015 г.

Застреляха в Москва Борис Немцов

Той беше един от най-яростните критици на руския президент Владимир Путин.

В центъра на Москва е застрелян руският политик от опозицията Борис Немцов, съобщиха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на правохранителните органи на руската столица. Той е убит с четири изстрела от пистолет.

Немцов беше един от най-яростните критици на руския президент Владимир Путин. Неизвестно лице е стреляло четири пъти по него около 23.40 часа местно време на площад "Василиевский спуск", разположен между Червения площад и крайбрежната улица покрай стените на Кремъл.

Би Би Си предаде, че политикът е убит, докато се разхождал с жена.

По него е стреляно от бяла кола, съобщи Интерфакс. В Москва е задействан план "Залавяне", на местопрестъплението работи следствена група. За случилото се е докладвано на вътрешния министър Владимир Колоколцев.

На руския президент Владимир Путин незабавно бе докладвано за убийството в Москва на Борис Немцов, съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков, предаде ТАСС. "Путин отбеляза, че това жестоко убийство има всички признаци на поръчково и има изключително провокационен характер", отбеляза Песков. Той каза, че държавният глава е възложил на ръководителите на Следствения комитет, на Министерството на вътрешните работи и Федералната служба за сигурност да създадат следствена група и лично да контролират разследването на престъплението. Президентът изразява дълбоки съболезнования на роднините и близките на "трагично загиналия Борис Немцов", каза Песков.

Лидерът на руската опозиционна партия "Яблоко" Сергей Митрохин призова президентът Путин лично да поеме контрола върху разследването на убийството на Борис Немцов, предаде ТАСС. Това "чудовищно престъпление" е свързано с политическата му дейност. Това е предизвикателство не само към опозицията, но и към ръководството на страната, заяви Митрохин.

Бившият съпредседател на РПР Парнас Владимир Рижком каза за ТАСС, че е шокиран от случилото се. Това е третият случай след убийствата на Галина Старовойтова и Сергей Юшенков - на убийство на политик от национален мащаб, заяви Рижков.

Съпредседателят на РПР Парнас Михаил Касянов също каза, че е потресен от случилото се, но добави, че е уверен, че "изродите", убили Немцов, "скъпо ще си платят". "Сега всеки опозиционер има нужда от защитата на обществото", каза Касянов.

Борис Немцов е роден 1959 г. в Сочи. Той е един от създателите и лидерите на движение "Солидарност" и съпредседател на РПР-Парнас, член на Координационния съвет на руската опозиция. Бил е губернатор на Нижегородска област, работил е в руското правителство: бил е министър на горивата и енергетиката (1997), първи вицепремиер (1997-1998). През 1997-1998 е бил член на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Няколко пъти е бил член на парламента, бил е ръководител на фракцията на Съюза на десните сили (СПС), заместник-председател на Думата. След 2003 г. работи в частния бизнес.

През 2008 г. е един от инициаторите за създаване на опозиционното демократично движение "Солидарност". От 2012 г. е съпредседател на Републиканската партия на Русия - Партия на народната свобода (РПР-ПАРНАС). На регионалните избори през септември 2013 г. е избран за депутат в Ярославската областна дума.

Няма коментари:

Публикуване на коментар