Зима

Зима
Пролет

21 февруари 2015 г.

Вдигането на таксите в СУ - максимален скандал за минимум пари

"Принуждаваме се да приемаме и хора, които иначе не биха намерили място в Софийския университет"

"Вдигането на таксите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" няма да решат проблемите, осигуряваме си скандал за минимум пари", заяви ректорът проф. Иван Илчев в интервю за "Стандарт".

Студенти обявиха пред медиите, че в СУ се готви увеличение на на семестриалните такси с 10 %. Според предложението таксите на студентите редовно обучение ще се покачат с най-малко 10%, докато тези на задочниците ще достигнат 70-80 на сто от позволените от държавата нива. Основна причина за повишаването на семестриалните такси е погасяване на огромната дупка в бюджета на Софийския университет. Все още няма окончателна информация за нейните размери, но според неофициални данни тя е между 8 и 18 милиона лева.

"Политиците обявяват образованието за приоритет, но бюджетът ни за тази година е абсолютно същият, както и миналата. И тъй като субсидията ни е на брой приети студенти, ние се принуждаваме да приемаме и хора, които иначе не биха намерили място в Софийския университет. А положението ще става още по-тежко, защото випускът тази година е с около 16 - 17000 абитуриенти по-малко", каза Илчев.

Той допълни, че Софийският университет вече 5 години не е повишавал таксите.

"Ние направихме една таблица, според която в момента нашите такси са най-ниските и се намират под средното ниво за страната. Всички очакват от нас да обучаваме на най-високо ниво с най-ниските такси", каза още ректорът.

Той обаче бе застава зад обсъжданите идеи.

"Това няма да ни реши проблемите - ще ни осигури максимален скандал за минимум пари. А и означава, че клякаме пред нежеланието на политиците вече десетилетие да направят такива реформи в образованието, които пряко да обвържат качеството с финансирането. С това определено не съм съгласен. Но и студентите не бива да забравят, че таксите им стоят на едно ниво при общо поскъпване на живота и особено на нещата, които ни тежат най-много - парно, електричество и т.н.", призова Илчев.

Ректорът на СУ не вижда решение при тазгодишния бюджет, но се надява на някакво временно решение след среща с премиера Бойко Борисов, което да позволи таксите да не се повишават.

"В България трябва да има университет на европейско ниво, в който децата на интелигентни и незаможни родители, които не могат да ги пратят в чужбина, да получават качествено образование. Все пак в световните рейтинги вторият български университет след нашия е близо хиляда места по-назад. А това означава, че обществото получава най-висока ефективност за средствата, които влага. Ако субсидията продължава да следва досегашните принципи, това означава, че политиците ни принуждават да се самоизяждаме", завършва проф. Илчев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар