Зима

Зима
Пролет

13 февруари 2015 г.

Платена или безплатна – „А” група пак ще е слаба

Срещите от „А” група постепенно ще се преместят в новия платен канал "Диема Спорт", на който ще се качат и част от мачовете от Висшата лига на Англия


Остават едва няколко дни до старта на първите за годината български мачове, а голямата новина липсва. Нито едно интересно ново попълнение, като например Гарба Лавал, Хамилтон Рикард или Жардел, около който да се завърти някаква митология. Нито една сериозна треньорска рокада, нито една треньорска легенда като Люпко Петрович или Луиджи Симони не дойде с обещания за преобразяване на футбола ни. Нито един слух за нов спонсор, който да възроди поувехналите мечти на родните привърженици – дори Александър Томов обяви, че до края на сезона няма да привлича поредния генерален спонсор за ЦСКА. Нито един стадион не бе съборен през тази зимна пауза! Пълна скука? Почти. Защото, както всички знаем от „живия живот”, най-голям шум българинът вдига тогава, когато му бръкнат в джоба. Затова предпоставките за нещо интересно, за малко повече смут и дискусии около българския футбол не са свързани със спортно-техническата част, а с телевизионното излъчване. Вече е ясно – телевизионните запалянковци ще си плащат за мачовете от родното първенство още тази пролет.

Фактологията

През миналата година „Футбол про медиа” – фирмата посредник между клубовете и телевизиите, стана еднолична собственост на Кирил и Георги Домусчиеви, след като те откупиха дела на Тодор Батков. Тази година компанията купи ТВ правата за „А” група за пет години срещу 30 млн. лв., срещу колкото ще ги препродаде на „Нова броудкастинг груп”. Срещите от „А” група постепенно ще се преместят в новия платен канал "Диема Спорт", на който ще се качат и част от мачовете от Висшата лига на Англия – вероятно най-възловите, които предизвикват най-голям интерес. Засега се говори, че по платения канал ще вървят ключовите двубои като ЦСКА – „Лудогорец”, Вечното дерби и дербито на Пловдив. Очакванията са, че българските зрители ще са склонни да платят за тях, ако в допълнение получават и „Челси” – „Манчестър Сити", манчестърското и лондонските дербита. Ако схемата се окаже успешна – до година-година и половина вече всички мачове от „А” група ще вървят по платения канал.

За този ход се говори от години, но едва сега моментът явно е назрял, което до голяма степен се дължи и на повишените разходи за правата за мачове от „А" група. По новия договор, който влиза от лятото на 2016 г. за срок от 5 години, ще бъдат платени 30 млн. лв., или средно по 6 млн. лв. на година. Сумата по досегашния контракт възлиза на около 5 млн. за сезон.

Кой ще плаща

„Кой идиот гледа български мачове?” може да попита само човек, който нито се интересува от футбол, нито познава пийпълметричните изследвания. А те са категорични – в голямата си част българските футболни срещи категорично печелят зрителския интерес. Така че родното първенство, колкото и да е ниско като качество, има своята запазена аудитория. Готова ли е обаче тя да плаща по 4 лв. месечно за „лукса” всеки уикенд в кухнята и хола му да вървят изпълненията на Гаджев, Галчев, Съни Дяков и братя Миневи?

От една страна, изглежда логично да плащаш за качествен продукт или за продукт от особен зрителски интерес. От друга страна обаче, зрителите ще са в правото си да поискат процент от рекламите, излъчвани по време на мачовете – в крайна сметка телевизиите печелят повече по време на най-интересните предавания. Защо тогава да печелят два пъти от зрителския интерес – веднъж с директна такса и втори път с повече приходи от реклама? Този довод може да отблъсне много хора, които искат да гледат мачове, но не искат допълнително да позлатяват телевизиите.

В ерата на интернет със сигурност ще се прокраднат и някои нелегални излъчвания. Като нищо в по-малките населени места да се нароят и местни кабелни оператори фантоми като ония от началото на 90-те, които да примамват зрителите с мачове срещу по-малко от официалните 3.96 лв. с ДДС.

Необвързването на българското първенство с излъчването на турските сериали допълнително ще откаже много потенциални платци на допълнителната такса – така де, като им спират „Лудогорец”, ще разпускат с безплатните Али Раза и Ферхонде. И това не е зле.

Пълни стадиони?

Ще доведе ли въвеждането на зрителска такса до повишаване посещаемостта на стадионите? Едва ли. Нали и там ще им искат минимум 4 лв. А българинът не обича да плаща, независимо дали получава продукт или емоция. И двете са хубави, ама ако са безплатни. И с такса, и без такса стадионите ще са все толкова празни, колкото досега.

Конфликт на интереси и някои съмнения

Цялата схема с придобиването на 100% от „Футбол про медиа” от Домусчиеви и завишаването на телевизионните права поражда няколко въпроса и съмнения.

На първо място, дали Домусчиеви не могат да влияят върху подреждането на програмата (датите и часовете на мачовете), както и върху разпределянето на средствата в края на всеки сезон – ще се дават ли те според зрителския интерес към мачовете на конкретния отбор или ще се разпределят по заслуги към „Лудогорец”. „Дайте му и допинг контрола на Домусчиев, за да се затвори кръгът” – пишат фенове по форумите.

От друга страна, изглежда наистина добре на теория – по-скъпи телевизионни права означава повече приходи за клубовете, оттам повишаване на качеството на играчите, следователно по-интересни мачове за гледане. Тази практика работи от години в западните държави, с които няма смисъл да правим и опит за съпоставка на качеството на футбола.

Но в съобщение до кабелните оператори от „Нова Броудкастинг Груп” казват в прав текст: „Ще поделим част от приходите от всеки абонамент със съответния партньор”. Тоест намерен е компромисен вариант скъпите права за слабия ни футбол да се компенсират от зрителите. Като добавим към това и процента за посредника „Футбол про медиа”, става ясно, че с нищо няма да се подобри състоянието на клубовете. Така и занапред ще гледаме по стадионите или ще плащаме още по-скъпо за все същия слаб футбол.

Просто защото парите не отиват за това, за което ги даваме.

Лаконично послание от агитката на ЦСКА през 2008 г., актуално и днес

Стоян Генов, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар