Зима

Зима
Пролет

3 февруари 2015 г.

Божидар Лукарски: Пловдивският панаир да бъде обявен за приватизация

Пловдивският панаир е дружество, към което има определен интерес, и нашето мнение, което сме обсъждали с Емил Караниколов - изпълнителен директор на Агенцията по приватизация е, че това дружество би било добре да бъде извадено за приватизация още през настоящата година.

Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски, съобщава "Фокус". По думите на министъра Националната стратегия за приватизация е минала на одобрение в икономическата комисия и предстои да бъде одобрена от Народното събрание. Божидар Лукарски представи пет приоритета в развитието на икономиката на страната.


"Доста предприятия са извадени, има такива, които са готови за приватизация като мажоритарни пакети. Ние сме на мнение, че миноритарните пакети трябва да бъдат пуснати пред борсата. Има интерес към тях и от българските инвеститори и от чуждестранните инвеститори. Голяма част от дружествата, които биха донесли сериозна печалба и които са предмет на обсъждане в обществените среди са все още в т.н забранителен списък, както "Ел Би Булгарикум", така и голяма част от предприятията, свързани с военнопромишления комплекс. Тези предприятия могат да бъдат извадени за приватизация за продажба само с решение на Народното събрание. Моето мнение, че предприятията от военно-промишлен комплекс, като например основното ВМЗ - Сопот не би следвало да бъдат вадени от забранителния списък, защото това е една важна за България и света индустрия", каза министърът.

Относно Агенцията за дипломатически имоти - "Адис", която е под шапката на Министерство на външните работи, последното е дало вече становище, че това дружество не би следвало да се приватизира.

„Според нас и според Агенцията по приватизация в стратегията то би следвало да се заложи, защото интересът към него е много голям, може да доведе до много добър икономически механизъм, до добър ефект за българската промишленост", посочи Божидар Лукарски.

Министърът на икономиката представи пет приоритета в развитието на българската икономика. Сред тях са подобряване на бизнес средата и намаляване на административната тежест, насърчаване на малките и средните предприятия, максимално и прозрачно усвояване на европейските средства. Насърчаването на инвестициите в сектори с висока добавена стойност и създаването на адекватна връзка между пазара на труда и бизнеса са станалите два акцента в развитието на икономиката, съобщава БНР.

За подобряване на бизнес средата Министерството на икономиката ще въведе електронно провеждане на процедури по обществените поръчки. Ще се актуализира работата на администрацията чрез предлагане на набор от административни услуги до края на 2015 г. Ще бъде намалена административната тежест върху бизнеса, което ще доведе до намаляване на разходите за фирмите до 113 млн. лева. Процедурите по стартиране на бизнес ще бъдат облекчени, като сроковете за регистрация ще бъдат съкратени до три дни, а издаването на разрешително за един месец. С това се предвижда и намаляване на разходите за регистрация на бизнес и издаването на лицензи, като регистрацията по ДДС трябва да бъде съкратена от 14 на седем дни.

Ще се насърчава експорта посредством подобряване на достъпа на малките и средни фирми на пазара на трети страни. Министерството на икономиката ще актуализира работата на около 60-те търговски представителства на България по света. До края на февруари ще се проведе атестиране на работата на търговските представители, като се предвиждат и нови конкурси. Ще се работи и за подобряване на имиджа на България пред инвеститорите. Ще се постави фокус на инвестициите за развитие на иновационния потенциал и повишаване дела на бързоразвиващи се иновативни фирми. Ще се работи  за създаването на адекватна връзка между образованието, пазара на труда и бизнеса, като се насърчава дуалната система на обучение, посочи министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Няма коментари:

Публикуване на коментар