Зима

Зима
Пролет

3 февруари 2015 г.

Въоръжаването на Украйна вероятно ще има обратен ефект

Владимир Путин поднови своята война срещу Украйна, а САЩ и Европа не знаят как да отвърнат...

Докато Европа явно е решила, че не е нужно да засилва икономическите санкции, някои във Вашингтон призовават за доставки на смъртоносни оръжия за Украйна, пише в редакционна статия агенция "Блумбърг".

Но въоръжаването на Украйна вероятно ще има обратен ефект. То поражда риска да заблуди страната, която сега се стреми да стане член на НАТО, и тя да повярва, че САЩ ще направят нужното, за да бъде победена Русия.

То поражда и риска да подтикне Русия да разшири мащаба на войната, защото Москва знае, че САЩ и съюзниците им от НАТО няма да стигнат до края, доколкото интересите им не са достатъчно силно засегнати.

Не са от полза честите сравнения с войната в Босна, където американската програма за въоръжение и обучение обърна хода на войната и наложи мир. Сърбия беше дребна риба в сравнение с Путиновата ядрена Русия.

Остава изводът, че САЩ и съюзниците им не желаят да воюват с Русия заради Украйна и че Украйна няма интерес от ескалация на война, която почти сигурно ще бъде изгубена. Нещо повече – в момента, когато САЩ доставят оръжията и обучението, необходими за промяна на бойното поле, Путин вече ще е завзел територията, която иска да задържи. Колкото по-бързо украинските лидери разберат това, толкова по-добре.

Тъй като решимостта на Европа да налага допълнителни санкции намалява, естествено е желанието да се намерят други средства за сдържане на руския президент. Все пак Украйна е в ужасяваща ситуация. Несъмнено затова група от бивши отговорни фигури от сигурността на САЩ призовават за създаването на програма от три милиарда долара за снабдяване на украинците с американски безпилотни самолети, противотанкови оръжия и друго отбранително смъртоносно оборудване. Целта не е да бъдат победени руснаците, казват бившите служители, а да бъде възпрян Путин, като се увеличи цената на атаката.

Те "яростно" отхвърлят опасението, че американското оръжие в украински ръце ще подтикне Путин да разшири конфликта – с аргумента, че досега той не се е нуждаел от провокация, за да напада Украйна. Но тъй като Путин е действал видимо агресивно до този момент, това едва ли означава, че военната намеса на САЩ няма да го накара да направи нещо повече. Наистина е трудно да видим как влизането на американско военно оборудване и инструктори би направило нещо друго, освен да подтикне Путин да разшири конфликта.

Украйна вече купува оръжие от други страни от региона, но ако нещо е в състояние да стресне руските хора, за да се съгласят с открита война срещу братята славяни в Украйна (засега те не я приемат), това би била идеята, че ще се сражават не с украинци, а с НАТО - военния съюз, за когото от деца са били приучавани да вярват, че цели тяхното унищожение.

Намеренията на САЩ да доставят само "отбранителни" оръжия може би е отличителна черта, важна в САЩ, но тя е без значение за Русия. Противотанковите оръжия и даже радарите, които ще позволяват на украинските военни да локализират и поразяват артилерийски позиции на врага, все пак ще убиват руски войници. Обикновените руснаци ще ги възприемат като нападателни оръжия, даже без помощта на подстрекаващата пропагандна машина на Русия.

Това са големи рискове, което могат да бъдат избягнати. Ако целта на военната помощ не е да бъде победена Русия и нейните подставени лица, а да бъде оказан натиск върху Путин, тогава оръжията трябва да бъдат съпроводени от благовидна дипломатическа процедура. Обаче през декември президентът Петро Порошенко подписа закон за прекратяване на неутралния статут на Украйна и заемане на курс към членство в НАТО. Така бе отстранено минималното изискване за дипломация, която да доведе до мир.

САЩ и техните съюзници трябва да заявят ясно на Украйна, че амбициите й за НАТО са нереалистични. Правилно или погрешно, Алиансът не желае Украйна за член, а Русия възприема нейното евентуално членство като "червена линия". Докато положението е такова, САЩ трябва да стоят далеч от Източна Украйна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар