Зима

Зима
Пролет

3 февруари 2015 г.

Руският турист е любознателен, немският и английският обичат да стоят край басейна

Лошата новина е, че има отлив на руски туристи. Добрата, че засега няма нито един отменен полет от Русия.
Отливът при руснаците е 3,2 процента, а при украинците - 8,2 процента, посочи пред "Преса" Георги Николчев е председател на Българската асоциация на собствениците в туризма. Все пак спад ще има, тъй като инфлацията и санкциите срещу Москва удариха масовия руски турист, на когото ние изключително много залагахме, допълни той.

Затова е необходимо да се подходи национално отговорно към този въпрос и туризмът, който формира 10-15 процента от брутния вътрешен продукт, да стане държавен приоритет, посочи Николчев. Той препоръча много добра реклама на западните пазари, както и да се подобри предлагането, особено по отношение на обслужването, и призова държавата да помогне.

Георги Николчев очерта профила на масовия турист по нашето Черноморие.

"В голяма част, с изключение на българските летовници, това са хора с тънки портфейли и тежък махмурлук", каза той и уточни: "Не говорим за масовия руски турист - преподаватели, бизнесмени на средно ниво, хора на ръководни длъжности, които са със средностатистически доходи за Русия."

Хубавото на руския турист е, че той не само иска да почива тук, а и е много любознателен. Иска да види националните забележителности, да проследи как са се развили градовете и се възползва от целия туристически продукт, който се предлага - посещение на българско село, джип сафари, екскурзии до историческите местности. Това не са хора, които ще отидат в хотела и ще стоят до басейна или до плажа и да се прибират обратно по стаите си, както повечето немски и английски туристи, които в по-голямата си част са работници, които предпочитат, когато дойдат тук, да стоят край басейните или плажовете. Затова ол инклузивът им идва изключително добре, коментира още Николчев.

Различен е и профилът на скандинавските туристи, които са значително по-състоятелни. Но пък ние загубихме шведите и норвежците още преди осем години. Тогава клипът как охранител от заведение в Несебър скача върху главата на швед пред дискотека се въртеше месеци наред по телевизиите там, каза още председателят на Българската асоциация на собствениците в туризма.

Той е от хората, които застават зад идеята за частен изтрезвител, за реализирането на който обаче е необходимо да има законодателна промяна. Има такъв опит в Англия. На принципа на публично-частното партньорство, посочи Николчев.

Първите туристи по морските курорти се очакват още през април. Това са австрийски пенсионери - хора с положение, с добър пенсионен фонд, на които ние има какво да предложим - и като културни, и като исторически забележителности, и като природа, каза Николчев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар