Зима

Зима
Пролет

27 февруари 2015 г.

Моралните стожери на Републиката недоволни, че прокуратурата и данъчните ги проверяват

Защо е този вой – те трябва да се радват, че ще докажат колко са чисти доходите им

Дело срещу българската държава в Европейския съд по правата на човека в Страсбург ще заведат Асен Генов, Антоанета Цонева, Николай Стайков и Константин Павлов, пише един от тях във Фейсбук.

Четиримата се изявяват като морални стожери на Републиката от времето на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. В момента срещу групичката тече проверка от прокуратурата и данъчните, образувана след сигнал от шефа на агенция „Пик“ Недялко Недялков. Според информацията той е задал въпроса откъде четиримата се снабдяват с парите, с които упражняват своята дейност.

Именно тази проверка е причина за гнева на Генов, Цонева, Павлов и Стайков. Според тях е репресия фактът, че държавното обвинение ги пита за парите им.
 

За никого не е тайна, че част от хората в „Протестна мрежа“, каквито са и гореспоменатите, стоят зад родни неправителствени организации, които се спонсорират от задгранични фондации. За последните години въпросните НПО-та са получили безвъзмездно милиони долари от „Америка за България“, „Отворено общество“, „Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа“.

Въпреки че Генов, Цонева, Павлов и Стайков редовно сезират прокуратурата за доходите на политици, в момента те протестират, че са станали обект на такава проверка.

Още вчера в тяхна защита индиректно излязоха от американското посолство, а малко след това в отбраната на моралните стожери се включи и френският посланик Ксавие дьо Кабан.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров отговори на обвиненията, че неговите подчинени репресират обикновени граждани. Той уточни, че става въпрос за проверка, от която имат полза и проверяваните, ако няма от какво да се притесняват.

Въпреки това в социалните мрежи тече кампания, която трябва да внуши, че държавната машина е задействана с цялата си сила срещу четирима обикновени българи, само защото са граждански активни.

На дневен ред остава въпросът защо е този вой – те трябва да се радват, че ще докажат колко са чисти доходите им като физически лица.

Аргументът на групичката е, че сигналът срещу тях изобщо не трябва да бъде разглеждан. Тоест държавното обвинение да приеме всичко на доверие.


Forumnews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар