Зима

Зима
Пролет

24 февруари 2015 г.

Сергей Лавров: САЩ нарушават принципите на ООН

Русия и САЩ си размениха остри критики по време на откритите дебати вчера в Съвета за сигурност на ООН.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров косвено обвини САЩ, че са нарушили принципите на ООН, бомбардирайки Сирия, окупирайки Ирак "под фалшив предлог" и манипулирайки мандат на Съвета за сигурност, създавайки хаос в Либия.

Това е резултат от опитите да се доминира в глобалните дела, да се властва над всички и навсякъде, да се използва военна сила едностранно и в собствена изгода и интерес, каза Лавров.

Американският посланик Саманта Пауър обвини Русия, че въпреки основополагащите задължения на страните-членки на ООН да зачитат суверенитета и териториалната цялост, тя обучава, въоръжава, поддържа и воюва на страната на сепаратистите, които брутално са завзели украинска територия.

Това е грубо нарушение на Хартата на ООН, заяви Пауърс, цитирана от Асошиейтед прес.

Вместо да правят смехотворни обвинения срещу други страни, правителствата трябва да спазват човешките права и свободи, които са основа за мира, сигурността и благополучието, добави тя.

Литовският външен министър Линас Линкевичюс обвини Москва, че се опитва насилствено да преначертае границите в Европа. По думите му това, което виждаме в Европа днес, е как руската военна мощ се използва в нарушение на суверенните права на държавите в преследване на неоимперски амбиции, за които няма място в 21 век, предаде ДПА.

Украинските външен министър Павло Климкин обвини Русия, че води хибридна война в неговата страна, съчетавайки военна агресия, намеса във вътрешните работи на Украйна, пропаганда, политическа и икономическа принуда.

Ужасяващо е, че тези груби нарушения се извършват от постоянен член на Съвета за сигурност, който носи специална отговорност за поддържането на международния мир и сигурност, каза той.

По думите му Киев възнамерява да поиска умиротворителна мисия на ООН, която да наложи спазването на споразумението от Минск и очаква, че страните членки на ООН и на първо място Съветът за сигурност ще подкрепят подобна молба. Това ще бъде тест за способността на ООН да поддържа международния мир и сигурност, подчерта той.

Киев е започнал предварителни консултации с членове на Съвета за сигурност за евентуална миротворческа операция в зоната на конфликта в Източна Украйна, съобщи Климкин.

"Започнахме предварителни дискусии, за да разберем възможните опции, на базата на които ще решим как да действаме по-нататък", заяви министърът, според когото въпросът бил обсъждан през последните дни и в Брюксел.

По думите на Климкин, редица членове на Съвета за сигурност осъзнават необходимостта от допълнителен механизъм за подкрепа на Минските договорености, каквото би могло да стане разполагането в зоната на конфликта на международен контингент.

Според него има подкрепа за необходимостта от допълнителен фактор, който ще помогне за стабилизацията. Всички разбират, че мисията на ОССЕ работи достатъчно ефективно, но не е достатъчна, за да се контролира напълно ситуацията, смята той.

Постоянният представител на Великобритания Майкъл Лайъл Грант заяви за ТАСС, че засега официални дискусии за евентуално изпращане на миротворци в Украйна в Съвета не се водят. Министър Климкин е обсъждал това в двустранен формат с дипломати от редица страни-членки, в това число с мен", уточни той.

Китайският министър на външните работи Ван И заяви, че остарели начини на мислене като манталитета от Студената война отдавна е трябвало да бъдат захвърлени на бунището на историята и призова за повече международно сътрудничество, демокрация и върховенство на закона.

Срещата бе организирана от Китай (председател на Съвета този месец), за да се обсъди международния мир и сигурност в светлината на Хартата (устава) на ООН. Тя беше първата в историята, председателствана от китайски външен министър, отбелязва Асошиейтед прес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар