Зима

Зима
Пролет

24 февруари 2015 г.

Докато има риба, ще има и рибари

Оказва се, че само похарчените пари не могат да бъдат откраднати.

На тази мисъл ни навеждат последните информации. Представител на арменската общност у нас (които са известни с пресметливостта си) си крил спестяванията в каса. 

Да, ама се оказало, че там не е сигурно, защото му ги откраднали. Семейство, което не се вслушало в предупрежденията на финансовата си институция, също се разделило със спестяванията си, след като хакери им ги източили. Краткият преразказ на събитията ни навежда на мисълта, че щом нямаме достатъчно акъл да си пазим парите, то си заслужаваме да ни оберат. Както се казва, докато има риба, ще има и рибари.

Проблемът ни е не че сме глупави, а че крадците станаха по-умни от останалите. Това може би е единственият отрасъл, който бележи напредък всяка година, за съжаление обаче не внася данъци и няма патентни такси. Техниката на апашите става все по-добра, дори в пъти по-модерна от тази на правоохранителните органи. Като сметнем и факта, че крадците имат далеч по-голям стимул, за да работят, нещата стават пагубни. Пагубни обаче за обикновения човек, който работи, за да пести всяка една стотинка. Според официалните проучвания българинът не се лишава от почивка, за да събира средства, а се лишава от отопление, храна и дори лекарства. Та общо взето тези крадци не задигат средствата, а задигат здравето, спокойствието и съдбите на хората.

И дори да бъдат заловени и отново да влязат в полицейския бюлетин, то нещата не търпят промяна. Престоят им зад решетките е кратък (ако изобщо има такъв), а превъзпитанието е невъзможно. За да не сме голословни, има съвсем пресен пример. Пандизчия, осъден за кражби, си докарал още 4 месеца затвор, след като дори в зандана бил заловен да краде. Той продавал в лавката и ежедневно си прибирал част от стоката. И как можем да очакваме този човек да излезе превъзпитан от затвора и да спре с кражбите? Ами няма как. 


Проблемът обаче не е в няколкото кутии цигари, които затворникът е прибрал, в спестяванията на арменския бизнесмен или в парите на семейството, което не е внимавало. Проблемът е, че кражбата стана начин на оцеляване и проспериращ бизнес в нашите географски ширини. Дори ежедневните арести не могат да променят ситуацията. Все пак и МВР не е всесилно и не може да огрее навсякъде, дори да се опитва. 

Остава ни да се надяваме само че всичко ще свърши, когато най-накрая не остане нищо за крадене. Дотогава можем само да се молим да не сме поредната жертва, спомената в бюлетина или просто да харчим парите си, преди да ни ги откраднат.


Боян Димитров, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар