Зима

Зима
Пролет

4 февруари 2015 г.

Парламентът ще реши дали ще се намесваме в Украйна

"Ако западните ни партньори поставят пред България искане за пряка намеса от нейна страна във войната с Украйна, тази тема ще бъде поставена за обсъждане в парламента."

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в НС, където отговаря на депутатски въпроси в рамките на парламентарния блиц-контрол.

"За наше най-голямо съжаление войната се разраства в чудовищни размери. От другата страна имаме Ислямска държава, бежанци от Сирия, нищо не ни гарантира, че и от там няма да тръгнат хора да бягат. Нашата голяма надежда всичко това да приключи не е факт", коментира Борисов.

Той обяви, че военният министър отива на среща на НАТО в Брюксел и напомни, че по време на визитите на генералния секртар на НАТО, външния министър на Великобритания и държавния секретар на САЩ у нас е заявил ясно и точно, че България не бива да бъде въвличана в подобен конфликт.

"Народът е миролюбив, това не може да е популярна тема. Единствената тема, по която е говорено, са тези изнесени щабове, но те са логистични, не са свързани с военна техника", допълни Борисов.

Премиерът наредил на Ненчев да не поема ангажименти при пътуването си в Брюксел. Но ако има такива, посочи той - ще дойдем в парламента и ще кажем какви са.

"Не сме оторизирани от народа да вземем такива решения. Тази тема ако бъде поставена, трябва да се реши тук. Темата свързани с военни действия няма партия, която би могла да си присвои правото да го вземе като решение. Ако българския парламент реши да се изпрати хуманитарна помощ за Украйна ще го организираме. Поемам ангажимент всяко искане, свързано с Украйна, да бъде съобщено първо в парламента", категоричен бе Борисов.

Премиерът каза още, че България не иска война с Русия, а конфликтите с Москва са по-скоро на бизнес основа. 


"Питаме ги защо, след като България им е най-близка страна, плаща най-скъпата газ", поясни Борисов.
ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар