Зима

Зима
Пролет

4 февруари 2015 г.

Институт за дясна политика, мол за леви идеи!?

А Майкъл Джексън да възкръсне и да стане лелка в детска градина!?
Ясно е, че политическата ни ориентация е тотално объркана. Ляво, дясно и център на българската политическа сцена са като Натали Портман в „Черен лебед” – тресе ги тотална идеологическа шизофрения! Левите са по-скоро десни, а десните са по-леви и от Ленин!

Тази сутрин обаче определено ми се струваше, че е време родните депутати да минат един „ку-ку” преглед!

Кирил Добрев реши да строи „Мол за леви идеи” от лего в студиото на bTV.?! (слагам и трите препинателни знака, защото не съм сигурна това съобщително изречение ли трябва да бъде, въпрос с повишена трудност ли е или възклицание казващо: Е, те и тоя изперка!)

„Мол за леви идеи” ми звучи почти толкова парадоксално, колкото и „Институт за дясна политика”. Защо?

Молът сам по себе си не е място за леви хора, които вътре в себе си все още ненавиждат долния капитализъм и производните му (моловете!). Молът не е място за идеи, за производство или за културна дейност – уоркшоповете, на които Ути готви не се броят. Най-общо казано „молът” сам по себе си е десен до арматурата в бетона си. Десен, в смисъла на дясното в съвременния свят – лъскав, виждащ се като свободомислещ, защото смята, че има избор, а в крайна сметка свършва ядейки junkfood и чакащ да гледа поредния блокбастър. Но десен! И ми е трудно да проумея кой умник от социалистите е решил да кръсти по този начин иначе не лошата идея БСП да се „подмлади”?

Всъщност, предполагам е същият, който е подшушнал на Реформаторите и ГЕРБ да правят „Институт за дясна политика”! Знаете ли как са старите социалистически имена на УНСС и УАСГ – „Висш икономически ИНСТИТУТ Карл Маркс” и „Висш ИНСТИТУТ по архитектура и строителство”. ИНСТИТУТ лъха на нафталин отвсякъде. И то на руски нафталин. В Google първото нещо, което излиза след като изпишете думата е руската „википедия” с определение на значението й. Всъщност думата „институт” е с латински произход, но е станала толкова руска, колкото и полската водка. А тя е лява - по душа, сърце и посока на залитане след злоупотреба!

Идеята ми е, че парадоксалността в българската политика е нещо нормално.

Нормално е партии да изгряват толкова бързо и залязват толкова ефектно, колкото една супернова.

Нормално е десни формации да изповядват леви идеи и обратното. Нека обаче се опитваме да пазим поне словесната точност. Нека „Институтите са за леви идеи”, а „Моловете за дясна политика”, иначе ще се наложи да обясняваме на децата си след години кое бяло всъщност е истинското бяло и кое черно е черното черно.


Славена Каменова, No-comment.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар