Зима

Зима
Пролет

4 февруари 2015 г.

Американската мечта за шистов газ в Полша се отдалечава

Представата за Елдорадо на шистовия газ в Полша, подхранвала мечтите за енергийна независимост и огромни печалби в страната, все повече се отдалечава, след като един след друг големи играчи в сектора се оттеглиха, а резултатите от проучванията не се оказаха добри, информира Франс прес.

След "прекомерния" първоначален оптимизъм, породен от оценките за възможни за експлоатация залежи с обем до 1,920 трилиона кубични метра и отявления интерес на световните гиганти, сега в Полша настъпи разочарование, посочва Гжегож Куш, експерт в международната консултантска компания PricewaterhouseCoopers.

Обявеното неотдавна оттегляне на американската компания Chevron последва отказа на френската Total и италианската Eni. Други гиганти като Exxon, Talisman и Marathon Oil се бяха оттеглили от Полша още преди това. Според Гжегож Куш това не е изненадващо, тъй като пазарът не се е оказал така печеливш, както се е смятало.

По думите му в основата на оттеглянето на големите групи от Полша са слабите резултати от досегашните проучвателни дейности, спадът на цените на горивата на световния пазар и по-привлекателните перспективи за добив в други части на света - наред с полската бюрокрация и обявените увеличения на данъците в сектора.

Според Анджей Шченшняк, полски експерт в енергийния сектор, решаващи са били геоложките проучвания - от общо 68 сондажа, извършени досега в Полша, нито един не е дал положителни резултати по отношение на рентабилността.

Полската министър-председателка Ева Копач от своя страна посочи вчера, че сондажите ще продължат.

Петнайсетина компании в момента продължават проучванията, сред които са ConocoPhillips, Wisent Oil&Gas, Stena и полските PGNiG, PKN Orlen и Lotos.

В стремежа си да гарантира енергийната си независимост, силно зависимата от руските газови доставки Полша обяви инвестиции на стойност 12,5 милиарда евро до 2020 година за експлоатация на залежите си от шистов газ.

Ако тези залежи бъдат доказани, Полша ще се нареди на трето място сред богатите на газ европейски страни след Норвегия и Холандия, по данни на Националния геоложки институт.

Първоначално полското правителство обяви началото на търговската експлоатация на шистов газ от 2014 година. Това обаче така и не се случи.

Полша, която е с население от 38 милиона души и е най-голямата икономика в Централна и Източна Европа, потребява в момента около 16 милиарда кубични метра газ годишно, две трети от които се внасят главно от Русия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар