Зима

Зима
Пролет

4 февруари 2015 г.

Дегустираме виното на Кръстника, докато слушаме Енио Мориконе

Виното, което Марлон Брандо отпива на малки глътки в „Кръстникът”, пристига в София за специална кинодегустация.

Дъхавите гроздове, които традиционно растат в областта на градчетата Авола, Пачино и Сиракуза, са емблематични за Южна Италия, а вкусът им е вдъхновил не една и две любовни истории.

Червеното "Неро д’Авола", което е познато още на древните римляни, е едно от най-популярните киновина, защото присъства в някои от най-запомнящите се сцени, режисирани от Франсис Форд Копола.

С него сицилианската мафия празнува сватби и отбелязва погребения. То е и тайната съставка на прочутите пържени наденички, които италианските бандити приготвят в САЩ.

За да разкаже как точно виното и киното се допълват в една омайваща комбинация, носеща в себе си насладата на живота, на сцената на столичната „Хасиенда” ще се качи Веселин Савов.

В четвъртък вечерта от 19.00 часа филмовият критик и отколешен почитател на вината ще представи пред публиката магията на неаполитанския залив, изгрева над Лаго ди Гарда, залеза над Вечния град, омайния дъх на сицилианските бадеми и аромата на пулийските маслини.

„Всички те се смесват в едно малко зърно - това е гроздето на Италия”, казва Веселин Савов.

Киновечерта ще бъде допълнена и от прекрасната музика на Енио Мориконе и Нино Рота, а китаристът Григор Караиванов ще се опита да покаже на любителите на виното как приказният вкус на просекото ражда бъбривите италиански мелодии.

По-късно Васил Чергов и компания пък ще излязат на сцената, за да демонстрират как живата музика може да развълнува точно толкова, колкото хубавото вино.

Няма коментари:

Публикуване на коментар