Зима

Зима
Пролет

16 февруари 2015 г.

Ваньо Танов върна тестовете в митниците

Митничарите обаче не са съгласни, имат съмнения в обективността на оценките

 Шефът на митниците Ваньо Танов върна тестовете за митничари, които имаше и през 2010 г., съобщава "24 часа". 

Всеки, който иска да получи работа в системата трябва да издържи три теста - за интелигентност, за лоялност и за интегритет. Изпитите ще са задължителни и за тези, които вече работят в митниците, но ще се преместват на ново работно място.
 

Митничарите обаче не били съгласни с мотива, че не са първокласници, за да ги проверяват по география например. Те имат съмнения и в обективността на оценките.
 

В тестовете за интелигентност наистина има географски въпроси, потвърдиха запознати. Причината била, че още имало служители, които не знаят с кои държави граничи България или през кои минават контрабандни канали или тези за наркотици.
 

В теста за интегритет пък трябвало да се отговаря на въпроси дали ако техен колега и приятел вземе подкуп, те ще го издадат и други подобни.
 

Анкетите за лоялност измервали склонността към незаконни действия, емоционалната интелигентност и лидерски умения. 

"Такива тестове са държали и някои уволнени дисциплинарно и арестувани показно, каква полезна работа свършиха", опонират митничари с дългогодишен опит. Те питат и дали началниците им биха издържали подобни тестове. Всички обаче признават полезността на въпросите за професионална подготвеност, които показвали реално познаване на закони, правилници и наредби.
 

От митниците уточниха, че нито един тест не се обработва на хартия, а електронно, което изключва субективна намеса при оценките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар