Зима

Зима
Пролет

12 февруари 2015 г.

"Петдесет нюанса сиво" предизвика смях сред публиката на Берлинале

След световната премиера на Берлинале някои германци казаха, че секс сцените не са толкова възбуждащи, особено за Европа...

 Филмът "Петдесет нюанса сиво" предизвика смях сред публиката на Берлинале заради мелодраматичния диалог и сцени, повечето от които взети направо от нашумялата книга, предаде Ройтерс.

Романът е първият от трилогията на Е Л Джеймс. Той не допадна на критиката, но от него са продадени над 100 милиона екземпляра и той определено увеличи продажбите на описаните садо-мазо приспособления.

Филмът несъмнено ще е касов хит, защото предварителните продажби на билети за него вече са рекордни в САЩ и Великобритания. Хората ще получат нещо за парите си заради участието на актрисата Дакота Джонсън в ролята на Анастейжа. Тя получи много ласкави отзиви за екранното си присъствие, стил и фотогеничност и прогнози за успешна кариера. Джейми Дорнан в ролята на Крисчън Грей бледнее до нея.

След световната премиера на Берлинале някои германци казаха, че секс сцените не са толкова възбуждащи, особено за Европа, и филмът може да бъде гледан и от деца.

"Петдесет нюанса сиво" бе представен извън конкурсната програма на Берлинале. За него нямаше пресконференция, което е необичайно за световна премиера на голям кинофестивал, предаде ДПА. За лансирането на филма в Берлин пристигнаха звездите му Дакота Джонсън и Джейми Дорнан, както и режисьорката Сам Тейлър Джонсън.

Организации срещу домашното насилие изтъкват, че филмът има грешно послание, като представя в бляскава светлина домашния тормоз и преследването. Професорът по социология от бостънския колеж "Уилок" Гейл Дайнс започна кампания "50 долара, не 50 нюанса" и призова хората да направят дарения за жертви на домашно насилие, вместо да си купуват билети, защото това, което филмът представя като приказка, в живота е ад за много жени. В интернет активисти призовават за бойкот на "Петдесет нюанса сиво", когато излезе в местните киносалони.

Според Дакота Джонсън обаче героинята сама прави този избор и във филма няма насилие. Режисьорката Сам Тейлър Джонсън каза, че посланието на филма е "не", ако някой преминава границата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар