Зима

Зима
Пролет

12 февруари 2015 г.

БСП и ДПС против провеждането на тазгодишния Луковмарш

Луковмарш е традиционна проява на националистически формации в България. Тази година той ще се проведе на 14 февруари. 
Кметът на София Йорданка Фандъкова не разреши провеждането на шествие на Луковмарш.

ДПС призова от парламентарната трибуна в парламента отговорните партии, институциите и цялото общество да се противопостави на провеждането на тазгодишния Луковмарш.
Проблемите на управлението се крият зад анти ДПС говоренето!

Движението настоява кметът на София Йорданка Фандъкова да забрани шествието. Депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев изчете декларация от името на партията, в която осъди проявата.

Луковмарш е традиционна проява на националистически формации в България. Тази година той ще се проведе на 14 февруари. Маршът представлява възпоменателно шествие в памет на генерал Христо Луков. Според анализаторите той е спорна личност в историята на България, повлиян силно от фашизма и близък до нацисткия режим на Третия Райх.

„ДПС категорично осъжда преклонението пред личности, свързани с фашистка идеология“, каза Кърджалиев от парламентарната трибуна. Формацията обвини организаторите на Луковмарш, че утвърждават своеобразен неонацизъм.

„ДПС има принципна позиция срещу всички форми на насърчаване и оправдаване на етническа и расова омраза, включително и към враждебност към малцинства, емигранти и др.“, обяви още депутатът.

Според движението Луковмарш ще поругае паметта на жертвите на Холокоста и ще отрече репресиите, на които са подлагани евреите. ДПС предупреди, че разгръщането на антиромски настроения в обществото, което става не без участието на представители във властта, може да се мултиплицира.

„Нека на 14 февруари, ден на традиционен празник и ден на любовта, да кажем "не" на омразата“, призова Кърджалиев.


Кметът на София Йорданка Фандъкова не разреши провеждането на шествие на Луковмарш. Националистите ще могат само да поднесат цветя на паметните плочи на ул. "Тракия".

Отказа си Фандъкова обясни с това, че е получила писма от ДАНС, МВР и Главна прокуратурата, че мероприятието крие риск за обществения ред.

По-рано днес групата на БСП в Столичния общински съвет изрази сериозно безпокойство по подготовката и провеждането на Луковмарш на 14 февруари. Според тях това е публична демонстрация, организирана от пронацистки и ксенофобски политически сили.

"Прокламирането на политическата роля на генерал Луков е безспорна пропаганда на ретроградна идеология, която дискредитира паметта на милионите жертви на Втората световна война, както на българската антифашистка съпротива, така и на Българската армия в битката срещу нацизма", смятат от БСП.

В навечерието на 70-годишнината от победата на Антифашистката коалиция във Втората световна война, провеждането на Луковмарш компрометира българската столица и арогантно провокира всички прогресивномислещи хора с демократични възгледи, твърдят още от БСП.

Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар