Зима

Зима
Пролет

20 февруари 2015 г.

Ще отпадне ли ДДС за учебниците и ще намалее ли за книгите?

Предложението на Глас Народен за намаляване на ДДС върху книгите и отпадане на ДДС върху учебниците намери подкрепа в лицето на българските държавни институции и законодателни органи.
Това стана ясно както от комуникацията проведена с културното ведомство, така и от проведеното вчера заседание на Комисията по култура и медии към НС, на което присъстваха представители на Глас Народен. На заседанието присъства и културният министър Вежди Рашидов.

"България е страната с най-високо ДДС върху книгите, но когато поставихме въпроса за намаляването му, отговорът, който получихме от Министерство на културата и Министерство на финансите бе, че у нас няма такава практика, тъй ДДС е еднакво за всички, с изключение на туризма." Това каза Венцислав Мицов, представител на Глас Народен по време на заседанието на Комисията.

"Вярно е, че е най-високото ДДС, а това, което е най-неприятно е, че никой не знае кой прибира това ДДС. И това е големият въпрос. Разбира се, че аз с удоволствие бих подкрепил или ДДС да се намали, или направо да се премахне, защото българският пазар е много труден за литература. Готов съм да подкрепим тази идея да намалим ДДС-то", бе отговора на културния министър, Вежди Рашидов.

"Ние трябва да имаме куража да си поставяме и трудно осъществими цели. И ако министърът на финансите по естествена логика е на единия полюс на интересите на обществото, ние да застанем на другия полюс. И на всички въпроси, които биха възникнали - а ДДС-то на детските пюрета, ДДС-то върху лекарствата и т.н., нека да кажем, че все пак книгата е светлина, нещо без което не можем. От тази първа наша среща да излезем с послание, че това е наша съвместна кауза, по която ще работим в мандата и мисля, че това е достоен завършек на този разговор.", коментира Полина Карастоянова, председател на комисията по култура и медии.


ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар