Зима

Зима
Пролет

20 февруари 2015 г.

Велизар Енчев: Програмата за саниране плаче за Конституционния съд

"С парите на всички данъкоплатци се облагодетелстват не повече от една основа от хората, които ще получат саниране."

"Програмата за саниране плаче за Конституционния съд." 

Това заяви независимият народен представител Велизар Енчев при разискванията за политиката на МРРБ за санирането на жилищните сгради.

"Ако трябва да говоря политически, това, което предлагате звучи така: от данъците на едни хора ще се вземат пари, за да се оправят имотите на други граждани. Юридически обаче тази идея плаче много за Конституционния съд, защото се накърнява основно право. С парите на всички данъкоплатци се облагодетелстват не повече от една основа от хората, които ще получат саниране. Това противоречи на Конституцията, където пише, че всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права”, подчерта Велизар Енчев, съобщава "Фокус".

Депутатът запита къде са правата на тези, които няма да бъдат облагодетелствани от инициативата за саниране. 


„От Камарата на архитектите казват, че организацията по обществените поръчки по програмата за саниране създава условия за корупционни практики”, предупреди Енчев. Според него трябва да има публичен регистър за сключените договори, тъй като има общини, които работят само с един-двама архитекти.

„Как се постави линията да се санират само сгради с 36 апартамента? Публична тайна е, че санирането ще засегне само четирите големи града - София, Пловдив, Бургас и Варна, където кметове са от ГЕРБ и са надяват с тази мярка да спечелят отново. Ако и Патриотичният фронт подкрепят това, което става днес и закона за дълга, трябва да се прекръстят на Паричен фронт”, каза още Велизар Енчев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар