Зима

Зима
Пролет

10 февруари 2015 г.

Разработка "Червеи" била срещу полицаи предатели, подслушване не е имало

Бойко Борисов: Протестиращи в този вид на разработката, която е правена, не са били подслушвани

Разработка „Червеи" имаше, но тя не беше срещу протестиращите граждани, а срещу полицаи предатели, съобщил за в. „Труд" високопоставен източник от специалните служби.

Издайниците били следени по сигнал при съвместна операция на МВР и ДАНС. По оперативни данни няколко продажни ченгета давали достъп на „външни хора" до секретната информационна система на вътрешното ведомство.

В процеса на проверката агенти по сигурността поискали разрешение „за контрол на мрежите в продължение на 300 дни". Получили го от съдия по реда на Закона за специалните разузнавателни средства ( СРС).

„Подслушване и външно наблюдение не е имало спрямо никого", пояснил източникът на изданието.

"За да установим нелоялните служители на МВР, ни беше нужен само контрол на достъпа до трафика в мрежите на доставчици на интернет и телекомуникационни услуги . С него може да се проследи от кои компютри и телефони се прави корупционната услуга", казал още той.

"Протестиращи в този вид на разработката, която е правена, не са били подслушвани", увери вчера премиерът Бойко Борисов.

„Гарантирам, че не са подслушвани протестиращи, ако премиерът някога е смятал друго, някой го е подвел гнусно", коментира и бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев пред „Труд".

За подслушване и следене на протестиращи срещу кабинета "Орешарски" се заговори преди дни, когато шефът на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов заяви, че протестиращи са били подслушвани в продължение на 300 дни. По думите на Атанасов става въпрос за широкомащабна операция, в която са били включени МВР, ДАНС и ДАТО.

Впоследствие вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че в дирекцията "Сигурност" на МВР текат дисциплинарни производства за много нарушения, включително и за използване на СРС. Той посочи, че е изпратен сигнал да Бюрото за контрол на СРС.

"Констатираните нарушения са правени от МВР, дирекцията "Сигурност" и ДАНС, но повече подробности ще има, когато проверките приключат", каза Вучков.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров подчерта, че засега няма данни за извършена операция по подслушване на протестиращи срещу кабинета „Орешарски”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар