Зима

Зима
Пролет

17 февруари 2015 г.

Университети увеличават бройката с фиктивни студенти

Асистенти и докторанти от държавни вузове зарязват временно преподавателската катедра и отново стават студенти.

Младите преподаватели са принуждавани да правят това от ръководствата на своите университети. По този начин се увеличава бройката на студентите редовно обучение, която се подава в Министерството на образованието, и ВУЗ-ът получава по-голяма държавна субсидия.

Това сензационно разкри пред „Монитор” преподавател от Великотърновския университет, пожелал анонимност.

Държавната субсидия за висшите учебни заведения сега е по 1000 лв. годишно за всеки записан студент редовно обучение. В Закона за висшето образование няма никаква пречка и ограничения за кандидатстване. Дори и доцент или професор по история или литература може да кандидатства, за да учи право, икономика или финанси например. И ако е приет редовно обучение, държавата е длъжна да плаща на университета за него четирицифрена сума годишно. Тази вратичка е добре използвана от ръководителите на някои вузове, които „помпат” бройката на студентите си. 


Асистентите и докторантите получават предложение, от което няма измъкване – или подават документите си и кандидатстват през лятото отново, наред с току-що завършилите ученици, или остават без работа и докторантска стипендия.

А за да не стане случаен фал, те кандидатстват за специалност, близка до тази, по която преподават. След приемането им всички студенти трябва да заплащат такса. Студентите асистенти обаче минават метър. Те се водят такива само на хартия. А останалите първокурсници дори и не подозират за съществуването на колегите си, които никога не са виждали на лекции или на упражнения. 


В някои случаи, след като списъците с новоприетите студенти вече са изпратени в МОН, в края на първия семестър или преди края на първата учебна година „студентите под прикритие” прекъсват или се отписват, за да могат няколко месеца по-късно отново свободно да кандидатстват в собствения си ВУЗ и порочният кръг отново да се завърти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар