Зима

Зима
Пролет

4 февруари 2015 г.

Родата на ГЕРБ и ДПС с високи заплати на държавна служба в РВД

Съпругът на Цецка Цачева се кани да става шеф в РВД. Дъщерята на Веселин Маринов и жената на Михаил Константинов също уредени на добра заплата...

Йоанна Веселинова Маринова, съпругът на Цецка Цачева, жената на проф.Михаил Константинов са малка част от лицата, протежирани от властта и настанени в предприятието, което дава най-големите заплати в страната. То отдавна е апетитно място за уреждане на близки, роднини и любовници на депутати, министри и висши държавни чиновници. Според информация на в. „Галерия“ и коментари на юристи последните скандални назначения в РВД (Ръководство на въздушното движение) стават в разрез с колективния трудов договор между служители и работодател. По силата на този договор, когато в предприятието има свободни бройки, първо се извършва вътрешен конкурс и ако не се намерят подходящи кандидати, се прави външен конкурс.

Точно този принцип е бил нарушен при назначаването на Йоанна Веселинова Маринова, по мъж Сиракова, в правния отдел на РВД. Срещу това начинаещата юристка ще се разписва срещу заплата от 3000 лева, която с допълнителните екстри - купони за храна, пари за гориво и дрехи, е приблизително 4000 лева.

Преди да бъде уредена на сладка служба в РВД, Йоанна е скъсана на втората част от писмения изпит за адвокати и младши адвокати, показва сайтът на Висшия адвокатски съвет.

Според запознати с кухнята на апетитното предприятие за Йоанна се е задействал заместник-генералният директор по административната дейност Илия Манолев. Самият той, известен като протеже на Цветан Цветанов, бе назначен скандално на поста със заплата минимум 12 хил. лева месечно. Манолев е съпруг на шефката на Софийския градски съд Владимира Янева. Той е завършил ВИФ „Георги Димитров“, което явно не е пречка сега да е „специалист“ по полетите и най-вече кадрите в РВД. С активното лобиране от страна на Илия Манолев служебното правителство назначи новият генерален директор Георги Пеев.

Уреждането на Йоанна се оказва и добре пресметнат ход със специални изгоди. Младата юристка е бременна в третия месец. Социалната политика на РВД е по европейски образец. При раждането на детето тя ще вземе еднократно 2500 лева плюс ежемесечна социална помощ за отглеждането на дете до 2-годишна възраст в размер на две минимални работни заплати, които в момента се равняват на 720 лв. Всички тези придобивки са само допълнение към предвидените от закона помощи.

Светослава Георгиева Петрова-Константинова е новото лице в отдел „Управление на собствеността на РВД“. Въпросната госпожа е съпруга на проф. Михаил Константинов. Тя също вече прибира сходно възнаграждение на това, което получава Йоанна, и също е назначена в нарушение на колективния трудов договор.

Архитект Румен Веселинов Данговски е решил да допринесе с каквото може за развитието на родната авиация. Преди няколко дни той беше назначен като експерт, но се очаква скоро да стане началник - отдел „Управление на собствеността на РВД“. Шефското място в отдела ще бъде овакантено през лятото, когато сегашната шефка ще се пенсионира. Най-вероятно мечтата ще бъде осъществена, защото архитект Данговски е съпруг на председателката на българския парламент Цецка Цачева.

Преди да насочи интереса си към РВД, Румен Данговски имаше интереси в тютюневата промишленост. Докато „Булгартабак“ беше държавно предприятие, Цецка Цачева често бе питана какво прави проектантът Данговски в предприятието. Именно архитектът е движил звеното, което пряко е общувало с Агенцията по приватизация за преминаването на холдинга в частни ръце. След приватизирането на „Булгартабак“ мъжът на Цецка Цачева не е бил поканен да остане на работа.

Преди звездата на жена му да изгрее в политиката, Румен Данговски е проектирал гробищни паркове в Плевен.

Назначенията в общата администрация на РВД стават за сметка на реалните участници в управлението на полетите - авиодиспечери, инженерно-технически състав и специалисти по метеорологично осигуряване. Така правният отдел в администрацията, където бе назначена дъщерята на Веско Маринов, вече е набъбнал до над 12 души. В същото време ръководството на предприятието сключва договори с различни правни кантори по различни казуси. Подобно разхищение е крайноо цинично на фона на всеобщата бедност.

Масовото навлизане на неспециалисти в РВД застрашава нормалната работа на предприятието, смятат експерти. Това предизвиква недоволството на реалните участници в управлението на полетите. Особено силни позиции тук има лобито на ДПС.

Сред служителите има фамилии като Лютфи и Казак, но най-скандално е настаняването на Станимира Григорова на шефския пост в дирекция „Информационни системи и информационна сигурност“, където получава около 7000 лева месечно. Назначението й става по време на бившия генерален директор Цветан Дилов, който минава за особено близък до ръководството на етническата партия. За Григорова се знае, че поддържа топло приятелство с депутати от ДПС, а преди да бъде уредена в РВД, последователно е работила без особен успех в „Алфабанк“ и М-Тел.

Сериозна квота в партийните назначения има и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов:

Веселина Карамилева-Тодорова е председател на управителния съвет от началото на декември. Според информирани тя е била назначена на същата позиция и през 2012г. с протежирането на Цветанов. Карамилева е от Добрич, където в периода 2007-2011 е била общински съветник. Тя е жена на бившия зам.-директор на НАП Тодор Тодоров. Той беше фаворит на Цветан Цветанов за финансов министър през 2009г., но в един телевизионен предизборен дебат стана ясно, че е разработван от ДАНС за източване на ДДС и кандидатурата му отпадна.

Бившата секретарка на Цветан Цветанов - Десислава Замфирова, е назначена за член на управителния съвет в РВД, също от месец декември. Замфирова е с Цветанов още от 2008г., когато е била негова секретарка в Столичната община, а след това и началник на кабинета му като министър. Още от общината е в съвета на директорите на „Пазари-север“, а по-късно става и председател на борда. В края на 2009 г. става член и на Одитния комитет на "София-БТ"АД. Замфирова стана известна с това, че на официални срещи се представяла само с малкото си име, като фолкпевица: "Здравейте, аз съм Деси!"

Ева Колева – специалист в сектор „Протокол”, отдел „Административно обслужване”. Идва от безмитния магазин на летището, мъжът й е бил шофьор на Цветанов като министър.

Велислава Бейтс – експерт, отдел „Административно обслужване”, дирекция „Човешки ресурси и административно обслужване” от 12 януари. Жена на Матю Бейтс - учител по голф, който работи за Красимир Гергов. Велислава е бивша стюардеса в „Wizz air“, а после е маркетинг мениджър на Fashion-halls.com. Тя също минава за едно от протежетата на бившия вътрешен министър.

Като добавим съпруга на Владимира Янева и дъщерята на Веселин Маринов се вижда, че лобито на Цветан Цветанов в апетитното предприятие РВД е много сериозно, което опровергава слуховете, че дясната ръка на Бойко Борисов е изолиран в партията и няма много силни позиции в нея.

А ето и част от имената на назначените на неоперативни длъжности в РВД през втората половина на 2014 г., без да са обявени вакантни места и да са проведени вътрешни избори:

Ралица Божинова - секретарка,

Лиляна Даскалова – секретарка,

Ева Колева - специалист,

Велислава Бейтс - специалист,

Цветанка Стоянова - експерт

Цветелина Епихова - експерт,

Ирена Божкова - юрисконсулт,

Ралица Първанова - специалист,

Велина Йорданова - специалист,

Полина Михайлова - специалист,

Атанас Златков - ръководител сектор,

Людмил Аризанов - експерт,

Георги Георгиев - специалист,

Даниела Василева - началник отдел,

Станимира Григорова - директор.


Средната работна заплата в РВД вече е 5000 лева. Служителите в предприятието имат десетки социални придобивки и екстри, които увеличават месечния им доход с приблизително 1000 лева.

Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар