Зима

Зима
Пролет

12 март 2015 г.

Сега ли опряхте до феърплея?

Победата на „Ботев" в пловдивското дерби заплете небивала интрига в „А" група.

Всичко живо очаква последния кръг от редовния сезон, когато ще се разбере дали „Левски" ще хване последния влак за първата шестица, или цяла пролет ще рита за здраве при изпадащите.

Възелът ще развърже в неделя в Коматево, където ЦСКА гостува на „Ботев". По ирония на съдбата вечният враг и най-големият дразнител от провинцията за левскарите ще решават клетата съдба на вековния клуб от „Герена". В момента валят из ведро сметки и обвинения за предстоящия мач в пловдивския квартал. Ще свали ли ЦСКА гащи на „Ботев"? Ще полегне ли позорно в Коматево, за да причини немислимия позор на „Левски"? Тези съмнения отприщиха отчаян зов за феърплей. И то не само отвъд моста „Чавдар".
Излиза че, „армейците" не трябва падат в Коматево, иначе мачът е мафия, а „Левски" подмолно прецакан. И затова вой до небето за честна игра, за победа на ЦСКА!

А бе хора, сега ли се сетихте за феърплея?! Някак е смущаващо, като се припомни онова безумно театро на „Марек" срещу „Лудогорец" (0:4) в Дупница. Или пък за бабешката разходка на „Хасково" (0:8) на „Герена" преди две седмици. Върхът на иронията е, че треньорът на „Левски" Стойчо Стоев участва в един грандиозен феърплей мач между „Миньор" и „Лудогорец" преди три години. По заповед отгоре му се наложи да измъчи голобрадите юноши на „Миньор" срещу кандидат шампиона „Лудогорец", което доведе до позорния резултат 0:7. Да не говорим, че всяка зима половината „А" група провежда псевдоподготовката си в Меката на тото далаверите - Анталия. Смешен плач!

Чисто и просто мнозина и в най-големите си кошмари не са си представяли, че „Левски" ще тъне при изпадащите през пролетта. Ясно е, че подобен развой не е в интерес на целия българския футбол като продукт. Само че сега всички се хващат за честната игра на ЦСКА заради безхаберието на „сините". Което някак си не е честно. Та завалиите от Подуяне не са спечелили и половината от мачовете си в редовния сезон? Гонзо си плаче за уволнение, футболистите му си плачат за бой, ама на левскарите пустото Цесека им криво.

Предстоящият двубой в Коматево ще се нищи под лупа до последната секунда. В времето двата отбора са доказали, че правят здрави битки. Всъщност, мачът си минава за дерби от край време. И не е много ясно защо евентуална победа на „Ботев" отсега се счита за фалшива и подарена от „армейците". На малко от малко запознатите е ясно, че ЦСКА не играе никак лесно с „канарите", особено пък като гост. През миналия сезон от четири изиграни мача ЦСКА едва веднъж победи „Ботев" - 2:0 на „Армията". В Пловдив Стойчовия тим бра много ядове - първо падна 2:1 в редовния сезон, а в плейофите стигна само до 0:0.

Последната победа на ЦСКА в „А" група като гост на „Ботев" е от есента на 2009 г. Зорлем Иван Стояонов донесе успеха с 1:0 над разпасаната френско-италианска команда на треньора чудо Енрико Пичони. Тогава „канарите" не доиграха сезона, клубът на пишман боса Димитър Христолов фалира и бе изхвърлен в селската лига. И след завръщането в елита ЦСКА няма победа над „Ботев" в Пловдив.

А помните ли Тройчо в Пловдив през 2003-а? Как „Ботев" изпердаши ЦСКА с 3:1, а стокилограмовият вратар Лилчо Арсов хвана и двете дузпи на Емил Гъргоров - Бадема. Не дай си, Боже, в неделя да се случи нещо подобно, ще гръмне гражданска война.

Въобще цялата тази олелия е безумна, предвид че „феърплей" е доста мръсна дума в българския футбола. В крайна сметка няма да е зле в „Левски" вместо да реват за мача в Пловдив, да си гледат техния срещу „Марек". Да не вземе да стане пак някоя Везаловщина! Че изпуснат ли козите, тогава вече ще стане мазало.

Последните шест мача между „Ботев" и ЦСКА:

2013/14

Плейофи
ЦСКА - „Ботев" 2:0
„Ботев" - ЦСКА 0:0

Редовен сезон
ЦСКА - „Ботев" 0:0
„Ботев" - ЦСКА 2:1

2012/13
„Ботев" - ЦСКА 1:1
ЦСКА - „Ботев" 1:0


Иван Николов, Vsekiden.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар