Зима

Зима
Пролет

28 март 2015 г.

БНБ слага Лупи на петолевката

Батков купува бири и връща бутилките, за да спаси лиценза

„Трябват ми пари? Много е просто: купувам 100 бири, изпивам ги, връщам бутилките – ето 200 лева. Купувам 200 бири, изпивам ги, връщам бутилките – ето 400 лева. Купувам…” – популярната реклама завършва със „Стига глупости!”, реплика, която българският футбол умира да чуе. Абсурдното е, че горе-долу същият начин за набавяне на пари използват българските грандове, опитвайки се да се спасят от лицензионната гилотина на 31 март.

Дълги години те купуваха чуждестранни ментета, които изпиваха бирите, връщаха бутилките, взимаха парите, а за клубовете оставаше трибуквието. Сега е време сметката да се плати. Колкото и да се опитват да бягат, криейки се зад широкия фенски гръб.

Лупи вие като карпатски вълк, че е бил измамен. Това, както знаем, е невъзможно. Поради простата причина, че Томов е официален представител на шмекерлъка за България. Той е толкова добър в лъжите, че често започва сам да си вярва. Способен е за части от секундата да измисли грандиозен план според случая. Когато му трябва спонсор – мастита корпорация влиза в ЦСКА до седмици, превръщайки клуба във финансово чудовище. Когато обаче няма пари – грандиозен заговор за затриването на ЦСКА, в който са вплетени и сенчести политически кръгове. И в двата случая твърденията завършват винаги със „Сега не мога да обявя детайли, работи се, скоро ще разкрия много интересни неща”. На практика Лупи е невъзможно да бъде притиснат, защото е хлъзгав като змиорка. При него всичко е толкова мащабно, че чак ти се иска да му повярваш. Изключителен оратор – може с часове да говори, без дори да се замисли. Нормалните хора, когато лъжат, се издават чрез определени знаци на тялото. При Лупи това е невъзможно, школовката е от най-високо ниво. Размахът му е впечатляващ – първо беше индиецът Митал, после пураджията Лоурънс Дейвис от Лондон, след това китаецът Стивън Ло. Следващият сигурно ще е нигериец, който по цял ден праща имейли за печалба от 100 милиона долара заради починала леля или суперкъсмет в местна лотария.

Последният му хит обаче остава завинаги във фолклора – завалията цяла седмица ходел с 5 лева в джоба, защото си давал всичките пари за ЦСКА. Туш! Очаква се след това шокиращо признание БНБ да му сложи лика върху петолевката, а милосърдни баби да му носят бульонче и комат хлебец, барем не умре от глад. И ако Симеон Дянков, царят на икономиите, ни призоваваше да живеем с постна пица, Сашо Томов би ни карал да оближем картонената й кутия. И все пак – не може да се отрече, че Томов е факир. Врял и кипял, той е усвоил всички законови трикове, за да балансира по ръба. Бе на косъм да продаде ЦСКА за милиони, без дори да е извадил 1 лев за клуба. Все едно да продадеш таратайка без двигател и гуми, ама след автомивка. Томов обича да говори и за чистене на дългове, които друг е натрупал. Как става това ли? С гумичка във финансовия отчет за годината.

Мустакатият му другар по съдба в „Левски” обаче също заслужава специално внимание. Само за минути той успя да изкара клуба на „счетоводна печалба”. Как става това ли – вкара преди месеци в баланса 7-те милиона евро, спечелени от участието в Шампионската лига през… 2006 година! Пари, потънали (не)знайно в чий джоб, остатъците от които бяха инвестирани в… косачка на трева и бусче. Батков, за разлика от Лупи обаче, наистина е инвестирал пари в „Левски”. Въпросът е, че това става под формата на кредити, които следващият желаещ да вземе клуба ще трябва да му възстанови. Защото „отборът на народа” и „бялата лястовица на българския футбол” са романтични епитети за наивници, но пред празната каса всички са равни. Кампанията „Левски е твой” стартира с лъжа още в заглавието. Не хората докараха вековния клуб до просешка тояга, принуден да върти грозни тотомачове, за да закърпва бюджета. Та „Левски” беше принуден да се моли на… ЦСКА за… шестото място! Има ли по-ниско дъно от това?

Щеше да е смешно, ако не е жалко. Сега, когато е време поръчващите музиката да си я платят, отново се прави нагъл опит да се прехвърлят проблемите от болната на здравата глава. „Фенове, помагайте!”, проплакаха Батков и Лупи. Мнозина се вързаха под знамето на „преброяване на истинските левскари/цесекари”. Дариха и продължават да даряват от джоба си пари, които потъват в бездънните финансови ями, издълбани от господарите на счетоводството. Зад имената на някогашните грандове се крият узурпирани от паразити дружества, използвани за съмнителни лични цели. Оставете ги тези, които хвърлиха камъните в огъня, сами да ги вадят.

Не ги спасявайте, удължавайки агонията. Крайно време е да се мине през Чистилището. „Левски” и ЦСКА ще ги има, независимо къде и под каква форма. А ако онези с по 5 лева в джоба и охрана за милиони, които имаха наглостта да карат хората да им плащат масрафа, абдикират и жертват лиценза… тогава и техният лиценз ще изгори.




Сашо Томов ходи цяла седмица с 5 лева в джоба, защото всичките си пари дава в ЦСКА...
Калин Караиванов, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар