Зима

Зима
Пролет

11 март 2015 г.

„Булгартабак“ изкупи изцяло акциите на „Лафка“

Заводът за цигари на „Булгартабак“ в Благоевград от седмица се командва от нов шеф

 – индиец, докладваха пред Big5.bg възмутени работници в най-голямото предприятие в Пиринския край.

Научихме, че Шреаз Кишор Фаднис е назначен миналата седмица в „Булгартабак Холдинг“, когато са и вписвания в съда на новото ръководство. Името на Фаднис съществува в британския търговски регистър като директор на фирмата Betanalytics, регистрирана в Лондон през август 2011 година. Той влиза като лице директно в Булгартабак холдинг, която пък контролира фабриката в Благоевград. Срещу чисто новия шеф обаче моментално тръгнали тежки брожения от профсъюзите, обясниха работници в холдинга.

Новината за ръководител индиец идва на фона на друга важна вътрешнофирмена случка – „Булгартабак“ си е изкупил изцяло дяловете във веригата „Лафка“, която се притежава от „Табак маркет“. Всъщност „Булгартабак холдинг“ е подписал споразумение за обратно изкупуване на миноритарен дял от прехвърлените през годината акции на „Табак маркет“.
 

В консолидирания отчет се уточнява, че става въпрос за пакет от 34.8%. А в кого е другият дял от „Табак маркет“, никой не знае, тъй като липсват вписвания по партидите в Търговския регистър и т.нар. публично дружество не е разкрило тази информация.

Според икономисти това прехвърляне на акции от левия в десния джоб става по желание на човека зад „Булгартабак“ и „Лафка“, за когото се говори пък, че е Делян Пеевски. Твърди се, че сделката е минала по дубайска линия, където Пеевски върти сериозен бизнес с цигари.

Смята се, че с хватката е възможно да са превъртени между 150 и 180 милиона евро, част от които пък са били в трезора на КТБ.

В същото време миналата седмица стана ясно, че бившият шеф на „Булгартабак“ Христо Лачев и съпругата му Мирела са осъдили прокуратурата да им плати общо 20 000 лв. обезщетение заради воденото срещу тях дело за укриване на данъци. Данъчното дело срещу Лачеви започна с шумна прокурорска акция преди 9 години. Те обаче бяха оправдани още от градския съд, а апелативната прокуратура пледира на втора инстанция да се потвърди оневиняването им. Така делото изобщо не стигна до Върховния касационен съд.


big5.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар