Зима

Зима
Пролет

9 март 2015 г.

Как Русия анексира Крим

Руският президент Владимир Путин ще разкаже за събитията от началото на 2014 г., довели до присъединяването на Крим към Русия.

Това ще стане в документалния филм на Андрей Кондрашов „Крим. Пътят към родината“, който ще бъде излъчен от телевизия „Россия 1“.

„Поканих в Кремъл ръководителите на нашите специални служби, министерството на отбраната. Поставих им задачата да спасят живота на президента на Украйна. Него просто щяха да го унищожат“. Това обяснява Путин, става ясно от трейлъра на филма.

„Там имаше поставени едрокалибрени картечници, така че да не разговарят дълго. Подготвихме се да го извеждаме направо от Донецк, по суша, по море и по въздух. Това беше на 22-и срещу 23-и /февруари/, приключихме около 7 часа сутринта“, разказва руският президент.

„Когато се разделяхме, казах на колегите: принудени сме да започнем работа по връщане на Крим в Русия“, допълва Путин.

Lenta.ru уточнява, че не е известно кога ще бъде излъчен филмът, но от скрола на екрана става ясно, че това ще стане „скоро“.

През февруари 2014 г. украинският президент Виктор Янукович беше свален от власт и той избяга първо от Киев, а после и от Украйна изобщо.

На 16 март 2014 г. в Крим се проведе референдум, на който 96% от гласувалите се обявиха за присъединяване на полуострова към Русия.

Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар