Зима

Зима
Пролет

9 март 2015 г.

Четвърти километър

Из делниците на един луд (2-6 март)

Понеделник, 2 март

В Москва убиха руския опозиционен лидер Борис Немцов. Кой и защо, никога няма да разберем. Можем само да разсъждаваме кой ще спечели. Дълбокият смисъл на политическото убийство и политическата репресия изобщо, е в това живите да си вземат бележка. Разправата с Немцов ще накара много други опозиционери да се замислят.

„Политическото убийство е крайна форма на цензура.” Слава Богу, че  у нас чак такава цензура няма. Не убиват опозиционните лидери. Но пък, като се замисли човек, за какво ли да ги убиват? Представете си например да гръмнат Миков. Защо? Та той като жив е много по-полезен за властта, отколкото мъртъв. Ако го елиминират, БСП може да си избере някой кадърен лидер, който да разчисти милионерите от ръководството, да разгони фарисеите от партийния храм, да върне на лявата идея грижата за малкия човек („без конотация”)…

Да се не надяваш…

Или пък да гръмнат Лютви. Каква опозиция е той, та да го гърмят? Къде ще намериш такава кооперативна опозиция?

Имам измамното чувство, че се доближаваме до „английския модел“ на парламентаризъм, където шефът на най-силната опозиционна партия автоматически се признава и за официален лидер на „Опозицията на Нейно Величество“ и му се дават всички права и привилегии, които ползват и управляващите. Да не се заблуждаваме, ДПС е втората партия у нас и само от страх, че е преждевременно, не го доказа на миналите избори. Та на нея се пада ролята на „опозиция на Негово Величество”.

Пък CNN какво направили… Съобщили новината, че е разкрита самоличността на касапина от „Ислямска държава“, Джон Джихадиста, който обезглави петима западни и един японски заложник. Некой си Мохамад Емуази, роден и израснал в Лондон. Обаче вместо снимка на касапина Джон Джихадиста, показали снимка на руския президент Путин. И сега се извиняват, че едва ли не объркали касапите.
Путин Джихадиста

Естествено, че стават и такива грешки. Но не винаги са грешки…

 „24 часа”: „МС решава: 30 корумпирани от властта в затвора.” Кабинетът ще създава спецзвено за борба с корупцията по високите етажи. В него ще работят поне 200 прокурори, следователи, данъчни чиновници. И му турили план поне 30 корумпирани политици в затвора.

Правосъдният министър подскача. Нямало такова нещо, това било абсурд. „Въпросните 20-30 присъди, вика, бяха посочени само като пример за връзката между резултата и броя служители, които ще се занимават с това, но никъде не е ставало въпрос, че това е целта.”

Разбира се, че не е това целта. Ако беше това, звеното щеше да се направи наистина като в Румъния, независимо от главния прокурор. А у нас то е предложено от Цацаров и ще е на негово подчинение. Че Цацаров, ако имаше желание да вкарва политици в затвора, и сега може да го прави, кой му пречи? Та работата е проста. Дето викал канцлерът Бисмарк, ако революцията е неизбежна, ще я направим ние.

Между другото, миналата седмица „Дневник” писа, че прокуратурата още не била изпратила допълнителната информация, поискана през ноември от швейцарските власти във връзка с разследването срещу Христо Бисеров.

Тръгва, тръгва борбата с корупцията! Като по мокро кадифе тръгва!

Стефан Марашев е новият шеф на митница „Свиленград”. Бил е шеф там от 2002 до 2008 г., когато е уволнен за неправомерно възстановяване на акцизи. По-късно се разбра, че има вила в т. нар. митничарско селище край язовир Ивайловград. Заместник на Марашев ще е Георги Костадинов, дето лани му намериха кило и половина амфетамини в колата. Но не намериха доказателства, че са негови и го върнаха на работа.

Та това е положението на Свиленградската митница. Не знам как е по другите митници, но не изключвам да е и по-зле.

„Вучков предлага нов главен секретар на МВР”, писаха вестниците. В сряда щял да оповести номинацията си. Министърът се надявал, във връзка с промените в Закона за МВР, да почне и процедура по смяна на председателите на ДАНС Писанчев и на ДАТО Китов. От "Сега" попитали премиера дали плановете на Вучков ще се осъществят. Той им отговорил кратко и ясно: "Не". Пък на заседанието на МС в петък рекъл: „Вместо МВР да философстват по цял ден, да се стегнат да вършат работа".

За уволнението на Лазаров и Писанчев настояват и коалиционните партньори от РБ и ПФ. Но по някакви причини, които в никакъв случай не бих нарекъл неизвестни, Борисов не ги дава. Вместо Писанчев, МС е решил да освободи зам.-председателя на ДАНС Ваня Стефанова. Май тя ще го отнесе за скандалната разработка "Червей"…

Вторник, 3 март

3-и март. 137 г. от онова нещо.

Не ни се иска да дразним русофилите излишно. Тъдява, забелязал сме, ги има доста. Имаме предвид невинните русофили, които са жертва на 45-годишното индоктриниране от българо-съветската пропаганда. Не сме като Коритаров да казваме, че „Русофилството е безпросветна ниша за социално примитивни и необразовани хора”. Може и да е прав, но не се говори така! Но другите, дето продават България на бялата мечка за рубли, нямаме нищо против да дразним. Зер ще почне някой да ни убеждава в чистите русофилски чувства на Гоце и Станишев?! Казвал сме и пак ще кажем: „Четете бе, хора, четете Левски, четете Захари Стоянов, четете за Стамболов и Димитър Петков, четете за Русофилските бунтове през 1886 г. и прогонването на първия ни княз, четете, ако щете, и за Драган Цанков! Прочетете «Авантюрите на руския царизъм в България»... Четете, то сляпото окато прави! Е, не винаги…

Впечатлен съм от новата формулировка, която Борисов употреби наместо турско робство в поздравлението си към нацията, публикувано във Фейсбук: „На днешния ден през 1878 г. в Сан Стефано… българите връщаме своята държавност след близо 5 века чуждо управление.”

Чуждо управление! Не турско робство, не даже османско робство, ами чуждо управление. Агата ще остане доволен.

Като се замисля по-издълбоко, то в такъв случай не е било освобождение, а просто смяна на едно управление с друго. Думата „чуждо” нищо не значи. Щото на мен например и управлението на Станишев и Орешарски ми беше чуждо. А на Борисов ми е направо враждебно… И какво празнуваме тогава? Дайте да празнуваме смяната на управлението на Филип Димитров, на Попов, на Беров, на Виденов, на Костов, на царя, на Орешарски… Ще се скъсаме от празнуване.

Пък по някои телевизии, като ‎бТВ например, продължават да настояват на османското присъствие. Ще стигнем и до „османско гостуване”, помнете ми думата.

Подвел съм ви, уважаеми читатели. Правителството е решило да създаде не едно, а две звена за борба с корупцията по висшите етажи. Едното ще е това под шапката на главния прокурор. Не можело да се направи по румънски образец, извън прокуратурата, щото трябвало да се променят закони, дори конституцията. Затова се решило да е към прокуратурата. Правосъдният министър вика, че щяло да е "на база на опита, който прокуратурата има в създаването на такива звена". Този опит бил одобрен от ЕК, "макар и с уговорката, че резултати няма".

Разбирате ли?! Има ценен опит, но няма резултати! Значи тоя опит е чисто вербален, лаф олсун. Дето викаше леля Ог, „Имаме много опит в нямането на опит…” Брюкселските дебелогъзници са способни да сътворят такъв абсурд. Но се чудя на правосъдния министър не вижда ли, че му топат топката. Ако не вижда, не му е там мястото. А пък ако вижда и си трае, значи вече си е затоплил мястото и не му се става. Като встъпи в длъжност се кле, че ако види, че не може да направи съдебната реформа, ще подаде оставка. Би трябвало да е видял достатъчно. Но, както е известно, човек вижда само това, което му се иска да види.

Още в началото на мандата адвокатът Валентин Брайков писа в блога си: „Христо Иванов трябва да бъде преди всичко реалист и да знае, че реформа на съдебната система никога няма да дойде от главните консуматори на нейните пороци. Никое сатанинско сборище няма да гласува собственото си унищожение чрез порядъчно и ефективно правосъдие… Не само, че търговците са в храма, но те вече правят секс в олтара.”

Втората структура също щяла да е по подобие на румънската Националната агенция за интегритет (ANI), която следи за конфликт на интереси. "Тепърва, вика министърът, ще се взима решение къде ще се намира тази структура.”

Вярно е, че борбата с корупцията не може да се проведе за два дена, но също така е вярно, че господин министърът няма пред себе си 2-3 мандата да се пощипва с търговците, дето мърсуват в олтара.


Днес се навършиха две години от смъртта на Пламен Горанов, който на 20 февруари 2013 г., в разгара на протестите срещу високите сметки за ток, се запали пред сградата на общината във Варна. Язък за момчето. От тогава вече веднъж вдигнаха тока, сега готвят още едно увеличение. И сметките, които ни се видяха чудовищни и ни изкараха на улицата, вече са нещо обичайно. Казвам го като реално сравнение на базата на два фиша – от януари 2013 и януари 2015 г. Даже тазгодишният ми е с два лева повече.

Сряда, 4 март

Вътрешният министър подал оставка. И Борисов я приел. Вучков внесъл в петък доклад до премиера, в който поискал главите на гл. секретар на МВР Лазаров и шефа на ДАНС Писанчев. Ама не се получи „Секновение”. Явно ни Вучков танцува като Саломе, ни Борисов е пиян като Ирод. Да не говорим пък колко много милиционерите не приличат на Предтечата…

Както и да е, в крайна сметка на Вучков не му остана друго, освен да попита накъде е вратата.

Вицепремиер Бъчварова призна, че оставката е заради Лазаров и Писанчев. Вицепремиер Кунева обаче, в чиито ресори са силовите ведомства, ни баламосва: „Мотивите за оставката на министър Вучков са лични и смятам, че не аз трябва да ги коментирам.” Пък Радан успокоява, че оставката не била окончателна. Не знам себе си ли заблуждава, нас ли…

Самият премиер изигра пред камерите древногръцки етюд. „О, музо, възпей оня гибелен гняв на Ахила Пелеев…” Направи се на много ядосан и обясни, че оставката била "ченгеджийски" номер и то точно когато директорът на ФБР е тук по покана на ДАНС. А на тридневно посещение е „стратегически важен президент с всичките си министри”. „Той ме занимава с ченгеджийски номера…“

А на циркулиращите коментари, че милиционерите го държат с нещо, премиерът отговори: "Държали ме били. Държат ме за... шлифера".

Шопът, какъвто се роди, такъв си и умира. Не казвам какъв се е родил точно този шоп, но мисля, че контекстуално се досещате. „Държат ме за… шлифера”, казано с онази недвусмислена пауза, която дава да се разбере, че говорещия всъщност има предвид нещо под шлифера, и то пред десетки камери и микрофони, не може да бъде определено по друг начин, освен като простащина. Простащина издигната в ранг държавно управление!

Реформи ли? На Куково лято! Запомнете какво ви казвам! Всичките дни на това правителство са загубени дни за България!

А иначе браво на Вучков! Човекът отказа да е фикусът, зад който ГЕРБ и ДПС си правят тайните пазарлъци. Не познавам човека, за да кажа, че е достоен, но постъпката е!

Вестник „Труд”, който ревностно ни свеждаше всяка лъжа и всяка глупост на Бареков, сега се включва към подигравките за Стоичковския английски на евродепутата, демонстриран по време на дискусия за Иран в ЕП. Да се бяха засрамили малко, ама то Блъсков и срам… Публикуват превода на казаното от Бареков, направен от говорителката на МВнР Бетина Жотева: "Да, аз съм член в делегация между връзките с ЕП и Иран. Аз разследване неща в Иран в правителството в опозиция, знам че имаме много дълбок, много дълбок проблем в правителството в опозиция. Днес ние слушаме едно, две, три глас от Иран опозиция. МКО има много трудни очи много отдавна. Ние знаем, че МКО не съответно опозиция в този момент. Ние, мое предпочита към метод на взаимоотношение действие ЕП и Иран е баланс мирно. Днес слушаме различна история от Иран от Ирак. Това е много важно за мен, това ми е целта днес…”

Ех, народе, кога ще се научиш да различаваш плявата от зърното! Или, като не можеш, поне да почнеш да се доверяваш на тези, които могат! Кофи с мастило изписахме, за да доказваме пълната ментална и интелектуална несъстоятелност на туй майна, но то стигна до Брюксел. И дрънка глупости за наша сметка. И хората си мислят, че всички българи са такива прости и бълбуци…

Като казахме Труд… Днес органът на Пеевски реве като шотландско пони на цяла страница, че Цветан Василев прехвърля активите, закупени с кредити от банката, на офшорни и приятелски фирми под носа на държавата. И държавата накрая ще пие една студена вода и няма да може да си възстанови нищо от милиардите, дадени за покриването на депозитите. Много отчаяно звучеше текстът на „Труд”. Явно Василев е успял да прецака Пеевски и ДПС. Много се смях на едно изречение: „Цветан Василев не е глупав човек…” А те май са го смятали за тъпанар и са си въобразявали, че без проблем ще отмъкнат активите на банката…

Казват, че когато лъжец излъже лъжец, или крадец открадне от крадец, дяволът се смее. В случая наблюдаващия тая история дявол сигурно се е натаковал от смях.

И дали е съвпадение, или не, но точно днес шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов внесе в НС предложение за създаване на временна анкетна комисия за източването на КТБ, което ще се гледа тая седмица.

Четвъртък, 5 март

Борисов изненадващо се появи в НС да обяснява оставката на Вучков. И каза, че ще иска оставките на гл. секретар на МВР Лазаров и шефа на ДАНС Писанчев. Е, поне Вучков не си отиде бадева.

Новият вътрешен министър ще се казва Румяна Бъчварова.

За пръв път ще имаме жена вътрешен министър, ако не броим трите месеца на Петя Първанова от служебния кабинет през 2013 г. От 1879 г. до днес на поста са се изредили 91 мъже. Но нещо още по-важно, поне за дипломиран социолог Тони Филипов, това ще е първият социолог вътрешен министър. Заедно сме се учили с госпожата в СУ-то, но тепърва ще решаваме дали да се гордеем с тоя факт, или да се потиснем. Само от нея зависи.

Колегата Огнян Минчев, тоже от нашия курс, и той се надява: „Бъчварова е един от интелигентните политици в ГЕРБ и нейна е заслугата за търпеливото и успешно изграждане на настоящата управляваща коалиция. Това е добра предпоставка за успех и в новото й поприще в МВР.”

А дано! Обаче е твърде неподготвена за поста. Дано поне като малка се е возила на влакчето на ужасите.

Митьо Гестапото, предложил Бойко Борисов да стане и вътрешен министър. Имало такива прецеденти в историята ни. Има и те са толкова много, че дори не са прецеденти. Още първият премиер на свободна България Тодор Бурмов е бил същевременно и министър на вътрешните работи. Също Петко Каравелов през 1885-1886 г., Васил Радославов 1913-1918 г., Андрей Ляпчев 1926-1928 г. и т.н. И като говорим за исторически прецеденти, от 1912 до 1944 г. министърът на вътрешните работи е отговарял и за народното здраве. Та като ще е гарга, рошава да е. И без това от д-р Москов само ядове. Непрекъснато дразни некоалиционните партньори…
Снимка Христо Комарницки, в. „Сега”

Каква стана тя? Изписаха му веждите. Сега Борисов поема директно, немайте колебание за това, МВР, ще си тури свои хора за гл. секретар и шеф на ДАНС. „18 брюмер” на Бойко Борисов вече е завършен! Повече власт нямаше даже и бай Тошо. Тома Биков, съветник на Бъчварова, го каза много точно. В желанието си да докаже, че никой не държи Борисов за шушляка, рече: „По-важно е кой е зависим от Борисов. Всички са зависими от Борисов. Цялата политическа система е зависима от Борисов.“

Петък, 6 март

Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия към МС, съпредседателстван от министрите-реформатори Лукарски и Ненчев, отнел лиценза на фирма „Дунарит”, която произвежда оръжие по стандартите на НАТО и изнася по цял свят. Шефът на ДАНС Писанчев представил доклад, че фирмата е „заплаха за националната сигурност”.

В споменатата вече статия на органа на Пеевски „Труд” беше обърнато специално внимание на „Дунарит”, купен с кредити от КТБ: „При „Дунарит" се появи близък приятел на Василев - италианският бизнесмен Едоардо Миролио (един от най-големите депозанти в КТБ), който се оказа изведнъж кредитор на дружеството по договори за цесии за 48 млн. лв., а контролираният от Василев съвет на директорите начело с изп. директор Кръстю Кръстев заложи цялото търговско предприятие на фирмата - за всеки случай.”

Та ще следим, щото имаме пресантиман, че статията в „Труд” се явява нещо като програмна за правителствените и държавни органи. Нещо като инструкция за действие.

И това съм ви го казал, още след изборите: чака ни управление на ГЕРБ с тайната подкрепа на ДПС. Просто не предвидих, че реформаторите толкова им се управлява и ще се съгласят да правят параван на цялата работа. Мислех ги за малко по-принципни. Малко, не съм си правил илюзии за много. Но те и малкото не оправдаха.

КНСБ и КТ „Подкрепа” в завода заплашват със стачка и настояват за среща с Лукарски и Ненчев.

Синдикатите са задължени да бранят работниците. Това, че същевременно бранят и Цветан Василев, е случайност. Ама дали верно е случайност? Разследване на „Биволъ” показва, че бившият президент на КТ «Подкрепа» Константин Тренчев и главният секретар на синдиката Андрей Върбанов са получили от 2002 до 2008 г. стотици хиляди лева под формата на дарения, спонсорство и заеми. А през 2009 КТБ отворила за тях швейцарски сметки на името на офшорни фирми, регистрирани в Британски Виржински Острови. В документите, публикувани от „Биволъ”, има един, според който швейцарската фирма EFV, свързвана с Цветан Василев, се ангажира да преведе по сметката на офшорката на Тренчев 600 000 евро  и 500 000 по сметката на офшорката на Върбанов. Фирма EFV на Цветан Василев стояла зад «Хедж инвестмънт България », която контролира военния завод «Дунарит» И, естествено, възниква въпросът за какви услуги е плащал Цветан Василев на Тренчев и Върбанов.

Метафората „навързани като свински черва” май вече е неадекватна на българската действителност. Навързали са се на гордиеви възли, които, както учи историята на Александър Македонски, не могат да бъдат развързани, а само разсечени.

Същият д-р Тренчев ревеше по вестниците, че нямало ценности, че се разпадаме като общество: „Искам да се махам, писнало ми е от този народ! Сгреших, че останах. С този материал нищо не можеш да направиш. Това не е кирпич, това е кал.”

Всички народи са си първична кал, това не е некоя новина. За да стане кирпич от калта, трябва плява, трябва елит. Като гледам нашия елит и аз като Бърнърд Шоу почвам да разбирам гилотината. За съжаление у нас вносът на гилотини беше забранен с един регламент на Европейския съюз…

Как да имаме ценности?! Кой да ни ги покаже, кой да ни научи как се отстояват? Зер сме слепи как 25 години и политици, и синдици, и владици… обръщат ценностите в скъпоценности? Тренчев е поредното доказателство, че по нашите земи моралът, ценностите, са нещо, което се отнася само за другите. И че всеки гледа да си осигури първо прилични доходи, да си подреди децата, да си осигури старините… И едва тогава да стане почтен. Ако по някакъв магически начин почтеността стане задължителна в нашето общество, цялата система ще се срути. Няма да има хора дори за портиери…


Тони Филипов, д-р  reduta.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар