Зима

Зима
Пролет

16 март 2015 г.

БИАД влезе в театъра – а театърът къде отиде?

Или – силиконови цици за театрални разбирачи...


„Вкарахме публиката на БИАД в театрите“, каза Христо Мутафчиев.

„Театралната реформа е единствената реформа, която се осъществи“, каза Христо.


И е прав. И заслужава аплодисменти на крака. Браво на Христо и на всички, които най-накрая успяха да случат нещо, да го накарат да заработи, да променят статуквото, да вдъхнат живот. Браво!

И сега - следващият въпрос – наистина ли това е толкова хубаво?

Публиката на БИАД харесва салфетки, потни цици, мазна музика и непълнолетни курви.

Публиката на БИАД говори на меко, цитира Галена и се прави, че има пари. Но няма.

Цялата шофьорска заплата отива за ланец и бутилка уиски, отива за „правене“... Прави се, че има цици, но няма. Ако лихварят не е отпуснал няколко бона за силикон, в сутиена ще намерите чорапи. Честно. Виждала съм ги!

И се прави на готина, но не е. Защото на сутринта тръгва към някоя мухлясала квартира в краен квартал и закусва с пастет. Това прави. Ако не се е вкарала в колата на някой, който се прави, че е голяма работа, докато не си извади малката работа. И така...

Всичко в БИАД е такова – прави се на нещо, но не е...

И затова си мисля за театъра, приласкал тези „полу-хора”?

Какъв трябва да бъде, за да им се хареса? Да се прави на изкуство, но да не е? Само да симулира – като чалга-танцьорка, която уж изкарва пари с чупки в кръста, но всъщност... да... изкарва пари с ЧУПКА в кръста.

Ето ви театрална реформа. И чалга реформа. ТРИ в едно. Сетете се кое е третото, за да не привлека публиката на БИАД и като читател на този сайт.

Реформирахме ли наистина театъра? Или само го деформирахме? Да се напасне към обществените деформации и към истеричния стремеж към хляб, зрелище и цици.

Камен Донев каза: „Не се страхувайте да правите комерсиален театър.“... Не е страшно. Но не е ли обидно?

Преди 5 години ходех на театър всяка седмица, сега веднъж на 5 месеца...

Може и проблемът да си е мой, разбира се... БИАД и те са хора. Даже са много хора... И поради невъзможността да извършим човешка реформа, ще правим театрални, музикални, медийни... Ще им дадем на хората, каквото искат. Те си плащат.

И разбира се – флиртът с изкуството, бил той и доста нескопосан, бил той и малко намачкан, като ризата на студент, готов за предизвикателствата на БИАД – не е излишен.

Може пък така – малко по малко, стъпка по стъпка, да се трансформираме – от БИАД-ски гъсеници в оперни пеперуди. Всичко може...

Но дотогава... Една актриса някъде там ще трябва да се съблече. Не в името на изкуството.


Милена Янинска, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар