Зима

Зима
Пролет

10 април 2015 г.

Срещу 500 лв. - наркомани стават технически отговорници на обекти

Наркомани и роми, които са завършили строителни техникуми, се назначават само на хартия като строителни надзорници на обекти у нас.

Според източници на изданието имало фрапиращи случаи, при които строителни фирми плащат по 500 лв. на зависим, за да му преснимат дипломата за средно образование, в която пише, че е строителен техник
, твърди в. "Монитор".

Срещу предлаганата сума, наркоманът подписвал и трудов договор, който се регистрира в НАП. В контракта новият техник на обекта бил назначаван на 4-часов работен ден, като доста често е и в неплатен отпуск.

Така строителни фирми си осигурявали на обекта техническо лице, но само на хартия. В същото време си спестявали високите заплати и осигуровки.

Другото преимущество за фирмите е, че при инциденти с ранени и загинали, като тази в "Слънчев ден", наказателна отговорност се носи именно от техническия отговорник. Независимо дали е бил на обекта по това време.

Техническият надзорник носи отговорност и ако строежът не е качествен и се събори.

Практиката да се назначават наркозависими е практика при строежите на кооперации предимно в по-малките градове. Другата опция за по-ниски заплати и поемане на отговорност е назначаването на роми, които са завършили строителни техникуми или са придобили нужната квалификация по социални или европрограми.

Оказва се, че у нас никой не проверява дали техническите лица действително работят на строителните обекти, както и каква е квалификацията им. И от Инспекцията по труда и "Строителен надзор" обясниха, че макар това да е явна дупка в законодателството, нормативната уредба не позволява те да установят кои надзорници са само на хартия и кои са назначени реално, допълва вестникът.


Няма коментари:

Публикуване на коментар