Зима

Зима
Пролет

10 април 2015 г.

В Одеса посрещнаха Петро Порошенко с викове „Фашизмът няма да мине!“ (видео)

Върховната рада отмени Деня на Победата 9 май и обяви 8 май за Ден на паметта и помиряването

 Президентът на Украйна Петро Порошенко пристигна в Одеса, където днес се отбелязва 71-годишнината от освобождението на града от немско-румънските окупатори, съобщи местно издание „Таймер", цитирано от РИА Новости.

По информация на изданието, президентът се появил на Алея на Славата със закъснение от 1 час и 30 минути. Местни жители посрещнали украинския държавен глава с викове „Фашизмът няма да мине!", при което той придавал вид, че тези думи не са в негов адрес и продължавал невъзмутимо да се ръкува с привържениците на Киев.

За да подкрепят лидера на Украйна, който с чиновниците на града и Одеска област поднесе цветя на паметника на Незнайния Моряк, присъстваха привърженици на „евромайдана", облечени във военна униформа. Милицията отцепи Алеята на Славата, където не се допускали хора, дошли да положат цветя на паметника.

Встрани от центъра на мероприятието, хора с червени знамена на Победата скандирали „Убиец!" и „Фашизмът няма да мине!".

На 8 април Върховната рада отмени Деня на Победата 9 май и обяви 8 май за Ден на паметта и помиряването, в чест на всички жертви във Втората световна война. Законопроектът предвижда терминът Велика Отечествена война да бъде заменен с термина Втората световна война. За почитане на паметта на загиналите във Втората световна война се отменя използването на съветска символика. Също така Порошенко заяви, че смята ролите на Адолф Хитлер и Йосиф Сталин за равнозначни в разпалването на Втората световна война.

Освен това, на 9 април депутати от Върховната рада на Украйна подкрепиха законопроект, който предвижда героизация на бунтовническите отряди на УПА и Организацията на украинските националисти, известни със сътрудничеството си с хитлеристка Германия през Втората световна война. Двете организации са забранени в Русия.
 

Освен УПА и ОУН са признати и други организации и групировки с откровено нацистки уклон: Централната рада, Украинската галицка армия, бунтовническите отряди на Приднестровието и Карпатската сеч.

Припомняме, че националистът Степан Бандера е създателят на печално известната бунтовническа армия (УПА). В годините на Втората световна война, УПА е воювала съвместно с хитлеристката армия срещу съветските освободителни войски. От ръцете на националистите тогава са загинали над 400 хиляди руски воини. Преди 5 години Полша призна бойците на УПА за главните виновници на геноцида на поляците. По данни на независими историци, жертви на отрядите на УПА са станали над 100 хиляди етнически поляци. Особено известно е клането във Волин в западната част на Украйна, а също жестокото клане в Баби Яр (Украйна).

Припомняме, че в онези години отрядите са избивали не само поляци, но и представители на други етнически групи в Украйна: евреи, роми, арменци, татари, руснаци, белоруси и други, в името на идеологията на Бандера за расово чиста украинска нация.




ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар