Зима

Зима
Пролет

1 април 2015 г.

Кой ще поцелува БГ туриста?

Страшен плач се носи тези дни от морските райони за туристите, които няма да дойдат през това лято по нашите плажове.

И наистина е жалко, че хората, които си вадят хляба от този бизнес, може да останат без добри доходи. 

А направените инвестиции, които често са обвързани с банкови кредити, да им тежат като воденичен камък. Но дали наистина няма изход от тази ситуация? Може би е дошло време туристическият бранш да започне да ухажва по-настоятелно българските туристи. Тези, които няма да преминават две-три граници, за да стигнат до морския бряг. Няма да има нужда да им се обяснява какво е таратор и с които няма езикови бариери. Но това са хората, които ясно ще кажат какво искат и веднага ще разберат, ако в чинията им попаднат бълвочи, забърквани от някой клекнал над газовото котлонче зад паравана. 

Българите заслужават сърдечно посрещане не по-малко от руснаците, защото ще се върнат още следващата събота и неделя, ако бъдат обслужени както трябва. Освен това плащат далеч по-щедро от пресметливите немци, носят повече на пиене от английските младежи и отдавна са доказали, че не са второ качество туристи... Но на домакините от съседните страни.

И докато тук се мъчим с трици да ловим маймуни, нашите хора препълват хотелите в Гърция и Турция, обожават да ходят до Букурещ и празнуват дори семейни празници в Сърбия и Македония. Цяла Северна Гърция се издържа от българите, които щедро оставят парите си по местните таверни. Никой обаче не ги гони по плажовете за няколко квадратни сантиметра сянка, не затваря с бариери достъпа им до морето и не се опитва да им пробута вчерашен сок на космически цени.

Собствениците на апартхотели се оплакаха наскоро, че са създали продукт, който е само за руските туристи. Че какво ни има на нас, българите – и ние също отсядаме в апартхотели в чужбина, но не се налага да оставяме по две кожи на тръгване... Всъщност така възниква въпросът защо трябва и гостите от чужбина да плащат толкова много, те също имат интернет и сравняват цените. Затова някои от тях не се връщат никога повече, а ни подминават на път за съседните държави. И ако някой се съмнява в това, да види опашките и задръстванията с румънски, украински и дори молдовски коли на пунктовете с Гърция.

Много бързо забравиха вчерашните хазаи по морето, които даваха и наровете в мазетата си под наем на туристите през лятото, че българите всъщност много обичат да ходят на море. Днес като хотелиери и горди собственици на къщи за гости те вероятно очакват нещата да се случват по същия начин – идват едни будали и дават мило и драго, за да пекат дечицата си на слънце и да дишат сутрин йодни пари. 


Но времената са други, новите българи - също. Затова е дошло време малко да ни впечатлят, ако искат да не прескачаме границата. Защото ние винаги ще бъдем тук. В тази трудна ситуация си струва да вземем пример от руснаците и да похарчим парите си у дома. Но нека преди това да видим изгодните оферти за българи, усмихнатия персонал и някой да ни убеди, че сме специални, каквито сме в действителност. И тогава няма да има нужда да се говори за ваучери за почивка у нас, защото това е една странна форма на принуда.

Сами ще дойдем с парите си, ако сме доволни, но насила – айде няма нужда. Нека първо да се поцелуваме, а после ще видим.

"Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар