Зима

Зима
Пролет

17 април 2015 г.

САЩ признаха, че не пускат васалите си на честването на Деня на Победата

Представителят на Държавния департамент на САЩ Мари Харф официално призна, че Съединените Щати са оказвали натиск върху ръководителите на редица страни с цел да ги накарат да откажат да присъстват на Парада на Победата в Москва.

Признанието на представителя на Държавния департамент бе изтръгнато трудно. На първия пряк въпрос: „Истина ли е, че Вашингтон не препоръчва на ръководителите на държавите и правителствата да приемат участие в отбелязването на 70-тата годишнина от Победата на СССР във Великата Отечествена война?“ – Харф отвърна, че „има много начини да се почете Деня на Победата в Европа, а също така и 8 май във Вашингтон“.

Този отговор не удовлетвори медиите и Харф добави: „Що се отнася конкретно до този военен парад, ние взехме под внимание случващото се в Украйна и призоваваме другите страни също да го имат предвид“.

По този начин на практика Държавният департамент потвърди механизма на приемане на решенията, описан по време на провелата се вчера пряка линия с руския президент Владимир Путин. “Това е избор на всеки конкретен политически деец, избор на неговата страна. На някои от тях не им разрешават от вашингтонския център, казват им „Не може!“. И те отказват. Повтарям: всеки, който иска да отдаде почит на освободителите от фашизма – нека заповяда“.

През тази година на 70-тата годишнина от Победата в Москва няма да присъстват най-зависимите европейски васали на САЩ.

Мари Харф

ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар