Зима

Зима
Пролет

17 април 2015 г.

Защо новото поколение губи способността да обича?

Трогвали сме се многократно от твърдението на бабите и дядовците ни, че бракът им е задържан, благодарение на компромис.

Фактът, че ако има проблем, те го решават по свой си начин, а не заменят половинката си заради недостатък, може би е причината за толкова малкото разводи при тяхното поколение. За съжаление, нещата не стоят така с новата генерация.

Бабите и дядовците ни са създавали здрави семейства, крепящи се на любов, а ние едва успяваме да намерим хора, на които да се доверим. Ако поколението на родителите на нашите родители може да бъде запомнено с принципи, морални ценности и лоялност един към друг, ние с какво ще бъдем запомнени?

Въпрос на личен избор е дали ще дадем началото на един много по-логичен и рационален подход или ще се откажем и от емоционалното, за сметка на материалното. Изборът е ваш.

Представяме ви основните причини, заради които сегашното поколение все повече губи способността си да обича.

1. Интересуваме се повече от незабавното и временно удовлетворение, отколкото от каквото и да е друго

Най-често срещаната тенденция в днешното поколение е нуждата от незабавно удовлетворение. Искаме всичко и го искаме сега! Въпреки, че вече годините минават и се водим почти възрастни, продължаваме да живеем в култура, от която свикнахме с мисълта, че можем да имаме постоянен достъп до почти всичко. Ако сме гладни, храната е на едно телефонно обаждане разстояние. Ако искаме нова дреха, трябва просто да кликнем с мишката. Проблемът е, че това се превръща в ежедневие и начин на мислене, който се прехвърля и в отношенията ни с хората и любовните ни връзки.

2. Културата на наркотиците, алкохола и пороците

Няма как да отречете. Културата, че можем да имаме всичко незабавно невинаги води до положителни неща, особено когато става въпрос за пороците. В днешно време сме загубили основните ценности, буквално давим мъката в алкохол и любовното разочарование с многобройни срещи за по една нощ. Разбира се, не можем да генерализираме така, но нека бъдем честни – това е тенденция сред новото поколение.

3. Безразборни връзки за една нощ

Някои повече, други по-малко, но със сигурност новото поколение е много по-разкрепостено от това на бабите и дори майките ни. Свободното поведение обикновено преминава през няколко фази – първо се вълнуваме, добре ни е, но след това често оставаме с усещането, че сме още по-самотни. Към това добавете и немного голямата вероятност по този начин да открием добър и лоялен партньор. Много връзки са започнали именно с преживяване за една вечер, но са значително по-малко като процент от тези, започнали с опознаване на партньора.

4. Ставаме все по-егоцентрични

Всеки човек на света има малко или много егоизъм като черта на своя характер. Мислим първо и основно за своите нужди, и чак след това за чуждите. Това е неизменна част от природата на човека. Проблемът е, че свръхразвиването на този егоизъм превзема способността ни да чувстваме съпричастност – нещо, върху което се градят връзките и умението да обичаме.

5. Не сме фенове на компромисите

Егоизмът елиминира възможностите за компромис. Обичаме да правим нещата така, както на нас ни харесва и си мислим, че това е абсолютно нормално. Представете си това поведение във връзка... със сигурност няма да има добър край. Отношенията между хората се градят върху взаимни компромиси и липсата им прави невъзможно развиването и израстването до друг човек.


tialoto.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар