Зима

Зима
Пролет

17 април 2015 г.

Екологично чисти, с леко ухание на бензин

Ако досега сте си мислели, че е нормално зеленчуците, които слагаме на трапезата си, да идват от село (разбира се, във все по-редките случаи, когато са български), може да се наложи да промените изостаналото си мислене.

Според нова идея, която предстои да бъде предложена на големите общини в страната, хората могат да копаят картофи и да садят домати в междублоковите пространства. Или поне на тези места, които все още не са превърнати в паркинг. А целта на нестандартната идея е да се развие, познайте какво – градското земеделие. Всъщност, колкото и на пръв поглед странно да изглежда това предложение, в него има известна логика.

След като селата опустяха и там вече почти не останаха хора, които да развиват традиционното земеделие, съвсем нормално е новите градски хора да копат картофи и да садят домати в градовете. Така хем ще спасим родното производство, хем ще сме сигурни откъде идват зеленчуците, които консумираме.

Ще бъдем спокойни също, че не са били използвани нитрати при тяхното отглеждане, а са били съвсем естествено наторявани от домашни любимци и улични кучета и котки. 


А след като така или иначе дишаме мръсен градски въздух, с който така сме свикнали, че когато отидем сред природата, започва да ни боли глава, едва ли ще ни е проблем, че доматите ни ще носят леко ухание на бензин. 

Е, поне няма да си даваме парите за пластмасовите им подобия, които ни пробутват съседите, живеещи по на юг от нас.

Лилия Гюрова, "Новинар"

Няма коментари:

Публикуване на коментар