Зима

Зима
Пролет

6 април 2015 г.

Руснаците гледат с оптимизъм към бъдещето

Нивото на оптимизма на руските граждани от началото на годината съществено се е увеличило, макар те да оценяват текущото положение на нещата по-зле, отколкото през януари 2015 г.

Това показва публикуваното в понеделник проучване на Общоруския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ).

Делът на руските граждани, според които семействата им ще живеят след година по-добре или най-малкото не по-зле отколкото днес, е нараснал през март на 75 % при 71 на сто през януари. Влошаване на живота очакват 14 на сто при 18 % преди два месеца.

Мнението на хората в Русия за ситуацията като цяло в страната от началото на 2015 г. се държи на равнище, близко до максималните показатели от последните години. Осемдесет и три на сто от запитаните в една или друга степен споделят схващането, че нещата в Русия “вървят във вярната посока”. Едва 13 на сто не са съгласни с тази гледна точка.

Индексът на задоволство от живота в Русия обаче бележи спад – от 63 пункта през януари на 57 през март. След максимална стойност от 71 пункта през март 2014 г. днес този показател е на нивата от предходните години.

Жителите на федерацията смятат, че “икономическото положение не е съвсем идеално, но политическата сфера им вдъхва оптимизъм”, коментира Степан Лвов, експерт от ВЦИОМ.

В проучването са участвали 1600 души от 46 области в Русия. Статистическата грешка не превишава 3,5 процента.


ИА КРООС

Няма коментари:

Публикуване на коментар