Зима

Зима
Пролет

28 април 2015 г.

Българският пациент - безправен източник на оборот

Правата на българския пациент са само "на хартия".
 
Най-важното е да се смени философията на здравната система. Ако българското здравеопазване не се обърне към пациента, няма как да просъществува дълго, коментира в интервю за БТА д-р Станимир Хасърджиев, генерален секретар на "Европейско партньорство за достъпно здравеопазване".

"В държавите, в които има действащи правила за спазване на правата на пациентите и наказание за тези, които не ги спазват, системата се саморегулира", посочи той.

Попитан промени ли се отношението към българския пациент през последните години, д-р Хасърджиев коментира, че в България нещата са тръгнали в грешна посока.

"Изкриви се системата, пациентът влезе в нейния фокус преди всичко като добър източник на облаги. За огромно съжаление, като че ли се измести фокусът от това той да бъде в центъра на системата, да бъде добре обгрижен, да бъде здрав, за да може да допринесе за икономиката на държавата и за развитието й. По-скоро пациентът е в ситуация, в която е начин за препитание на много хора", обясни Хасърджиев.

Според него промяната би дошла, ако се смени философията на системата. Според доктора порочната практика се корени в проблема, че за да оцелеят болниците трябва да генерират възможно най-голям брой пациенти и клинични пътеки, за да се взимат съответно по-високи заплати. Затова и системата не се грижи за пациента, а за оборота.

С предлаганите промени от Министерството на здравеопазването пациентът ще има право на глас, ще се взима предвид мнението ми дали е доволен или не от услугите, а това ще е водещ критерий за сключване на договор на лечебното заведение със Здравната каса.

Хасърджиев коментира, че правата на пациентите към този момент са само "на хартия". "Един нов закон ясно трябва да дефинира тези права, кой следи, ако те са нарушени, кой налага санкциите, какви са те, кой обезщетява пациентите в случай на нарушаване на правата им", допълни още той.

"Отдалечените райони на страната са сериозен проблем. Няма медицински специалисти, а в някои райони хората са лишени дори от елементарни възможности да си купят лекарства поради липса на аптека. Има огромна концентрация на лечебни заведения в определени градове, а в други цели области такива липсват. В София продължават да никнат нови болници, като всички те работят със Здравната каса", коментира още Хасърджиев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар