Зима

Зима
Пролет

18 май 2015 г.

Светлана Боянова: Очакваме добив от 200 000 декара соя тази година

Родните производители биха могли да реализират продукцията си от соя в Германия и Австрия

"Страната ни има голям потенциал за износ на соя в Германия и Австрия, които са най-големите потребители на протеиновата култура в Европа. Тази година се очаква голям ръст в производството на соя у нас, като прогнозите са за добиви около 200 000 декара при едва 5 000 за миналата година."


Това съобщи за „Новинар” председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова (на снимката).

Тя изтъкна, че все повече български земеделци проявяват интерес към производството на културата. По думите й един от мотивите e възможността за получаване на допълнителни субсидии за соята като протеинова култура, които се очаква да бъдат около 30 лв./дка.

„Важно е не само да се произвежда, а и да има реализация след това”, подчерта Боянова. Тя уточни, че пазари с потенциал, където родните производители биха могли да реализират продукцията си са именно Германия и Австрия.

В момента Германия внася 5,9 милиона тона соя без ГМО на зърно и соево брашно предимно от страни отвъд океана. Боянова уточни, че страната, която пласира най-големи количества соя в Европа, е Бразилия. Експертът обясни, че доскоро южноамериканската държава е продавала генномодифицирани култури, но отскоро производството е сертифицирано и е без ГМО.

„Страната ни би могла също да реализира добиви и да праща соя за експорт”, категорична беше Боянова. Тя каза още, че с голям потенциал за производство на културата е и Сърбия.

Боянова присъства на конференцията "Европа без ГМО – бъдещи възможности и предизвикателства" в Берлин. Там българският експерт имаше възможност да се запознае в детайли в тенденциите при производството и търсенето на соя.

Над 3 милиона хектара соя се отглеждат в региона на река Дунав включително и Украйна, което е еквивалентът на над 7,7 милиона тона. За десет години Европа може лесно да увеличи тази цифра повече от два пъти, стана ясно на конференцията.


Няма коментари:

Публикуване на коментар