Зима

Зима
Пролет

26 май 2015 г.

Измамно благополучие за пред папата

Докога хвалбите по официални празници ще замазват истинското положение в образованието
Господа, разтуряйте тая седенка.  Не виждате ли, че повечето абитуриенти са кухи като тикви?
 
Най-неприятни са хората от типа “измамно благополучие” – карат се, не могат да се понасят, изневеряват си и се лъжат, обаче като ги пита някой приятел: “Как сте вкъщи”, се започва едно: “О, екстра сме, при нас скандали няма, разбираме се идеално…”

Интересно какво печелят с тая политика, след като рано или късно си тръшват вратата или се изпотрепват? И съседите им после разправят с огромна почуда, точно като изненадани удавници: “Толкова хубаво си живееха, тихи, скромни, как така изведнъж…”

Същото беше на 24 май. Изговориха се високопарни слова, президентът каза, че сме “специален народ”, понеже сме имали азбука,

Бойко Борисов съобщи от Ватикана, че властта полага максимални усилия да отделя “най-много средства за култура”, Михаил Миков написа поздравителен адрес с невероятното твърдение, че учителите били “истинските водачи на нацията”.

Господа, разтуряйте тая седенка. Да сте чули някой да се хвали с училището, в което е детето му, или с класната? Не виждате ли, че повечето абитуриенти са кухи като тикви? 


Според официална информация от синдикатите по-малко от 1% са младите учители, средната възраст в бранша е 58 г., а след още една петилетка 35% ще бъдат пенсионери и няма да има кой да преподава. Докога смятате да държите даскалите на минимални заплати и да разправяте пред папата, че сме люлка на образованието?

През 2013-а излязохме начело в класацията по неграмотност в ЕС, Центърът за демографска политика пресметна, че 41% от учениците не знаят абсолютно нищо. Който иска, да се пробва днес с проучване колко българи са наясно с пълния член, Франциск би се изчервил заради нас.

У нация, чиято неграмотност е основна причина за пълното й падение, няма нищо “специално”, тя не заслужава да празнува на 24 май.

Да бяха задължили ромите да ходят на училище, поне да се научат да пишат и четат, а не да се настаняват в чужди къщи, да крадат и да се бият с българите навръх Деня на славянската писменост и култура.

Да бяха сложили образователен ценз поне за държавната администрация, а не да ни управляват разни Калинки без дипломи, племенници и внучки на бивши функционери от ЦК.

Да изключваха от училищата заради двойки, а не да пишат шестици с подкупи. Да бяха въвели почасово заплащане, като във всички прогресивни страни, за да няма шляещи се по цял ден невръстни безделници в моловете и градинките…

Нито едно правителство досега не смее да действа с твърда ръка в образованието, за културата и социалната политика да не говорим, защото простият народ се управлява по-лесно.

Като се замислиш обаче, стратегията им работи успешно, само на малцина не се харесва. Днес българите си пускат чалга, когато празнуват, “Айде, наздраве за буквите!”

Те не са като европейците да искат местни и национални референдуми, да се грижат за правата на различните, да настояват за отчетност на властта и да си знаят правата. Е, не плащат данъци, не си застраховат имотите, даже къщите не си измазват, за да спестят пари за НАП, не работят кой знае колко качествено, нямат представа как се печелят средства по европейски програми и се тръшкат, че няма пазар за реколтата. Обаче не протестират, задоволяват се с измамното благополучие, а това е най-важното, когато гледаш на народа отгоре. 


В едно слово във възхвала на Константин Кирил Философ, чието авторство историците приписват на Климент Охридски, се казва: “По милостта и човеколюбието на нашия Господ Иисус Христос той стана пастир и учител на славянския народ, който тънеше в невежество и в греховен мрак.” 

Отнася се за нашите земи преди дванадесет века, но защо, по-дяволите, мракът още не се е разпръснал?

Диляна Горова, "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар