Зима

Зима
Пролет

13 май 2015 г.

Политиците се отказват от троловете

"Армията" от около 2000 души се активизира най-силно по време на избори
 
 Месеци преди местните избори предизборните обещания започнаха. 

Управляващи и опозиция се отказват от услугите на платените коментатори в интернет с подпис. От Реформаторския блок влизат в битка с подмяната на общественото мнение чрез платени коментари, пише Нова телевизия.

Всички знаят за троловете, но от услугите им на първо място трябва да се откажат основните им работодатели - политиците. Затова партиите решиха да си стиснат ръцете. В споразумение, с което обещават повече да нямат трудови взаимоотношения с армията от коментатори и да не подменят общественото мнение. Споразумението на Реформаторския блок ще подпишат почти всички, макар и някои с неохота.

Троловете нямат имена, нямат лица, нямат и мнение. Работят, за да лансират мнението на някой друг. За да възхваляват или клеветят. Зависи за какво им плащат. Техните най-щедри клиенти са политиците, но не само.

"Армията" от около 2000 души се активизира най-силно по време на избори. Пишат с различни фалшиви имена, но обикновено едно и също и законът не може да ги спре, защото всеки опит за промяна на законодателството може да бъде употребен за ограничаване на свободата на словото.

Предложенията на IT специалистите и онлайн медиите е филтър на коментарите. Подобно на принципа, по който електронната ни поща отсява така наречения спам. Друго предложение е затягане на контрола при регистрация във форумите, така че да излизаме от анонимност, ако искаме да пишем в интернет. Не на последно място е саморегулацията.

От БСП определиха като тролове и част от експертите и анализаторите, които гостуват в телевизиите и поискаха да заклеймят и тях.

Подписи ще има следващата седмица, ако някой не се откаже.



Няма коментари:

Публикуване на коментар