Зима

Зима
Пролет

13 май 2015 г.

За разликата в труда

Защо един катаджия не може да работи до 55 г., а един миньор да работи, докато навърши 57 г.?
 
 Може ли един полицай или военен да работи до 55 г.? 

Според социалното министерство -да, според синдикатите – не. От професионалните организации на униформените служители са категорични, че не може един полицай, рейнджър или пожарникар да работи, след като навърши 50 г. От социалното министерство пък предлагат минимална възраст от 55 г. На фона на това пенсионната реформа предвижда миньорите да работят до 57 г. 

И тук, съвсем логично, изплува въпросът защо един катаджия или военен не може да работи до 55 г., а един миньор да работи, и то при далеч по-рискови и тежки условия, докато навърши 57 г.? Ако измерим риска, трудността и последиците за здравето при труда на тези служители, то безспорно трудещите се под земята имат повече причини да излизат в пенсия по-рано. 

Не можем и да не отчетем, че служителите от МО, МВР, ДАНС, НРС, които работят в администрацията на съответните ведомства, също се пенсионират при специални условия. Така един чиновник от силово ведомство, който не е полагал тежък физически труд, ще прекъсва работа две години преди един миньор. Тези няколко цифри за пореден път доказват, че в силовите министерства трябва да има разграничаване на труда на служителите между тези, които работят на терен, и тези в администрацията. 

Това е и една от идеите на социалния министър Ивайло Калфин, която беше подкрепена и от министър-председателя Бойко Борисов. Не може жената, която обработва документите за издаване на лични карти, например, да прекъсва работа на същата възраст, на която и полицаят, който работи на улицата.

Въпреки съпротивата сред служителите под пагон, пенсионната реформа най-сетне трябва да въведе малко повече справедливост сред работниците. Въпреки че българската пенсионна система е солидарна и парите на трудещите се се разпределят между всички ползватели на системата, работещите в силовите министерства имат специални входове. За тях важи само едно условие за пенсиониране – нужни са 27 г. осигурителен стаж, 18 от които в системата. Така на практика едни служители могат да излязат в заслужена почивка на 45 г., т.е. 18 години преди лекарите и учителите, например. 


Данните на НОИ показват, че през миналата година половината униформени са излезли в пенсия преди да навършат 52 г. На фона на тези цифри от родната статистика, от Европейската комисия призовават страните-членки да разработят механизми за по-дълго запазване на служителите на пазара на труда.  Със специалната пенсионна възраст за военни и полицаи обаче, България продължава да поддържа имиджа на страната с най-много млади пенсионери. 

Факт е, че пенсионираните служители под пагон са едва 3% от всички излезли в заслужена почивка българи и не те са причина за големия брой раннопенсиониращи се. Но също така е вярно, че една част от тези 3 на сто са служители, които без проблем са можели да продължат да работят в системата, защото длъжността им го позволява.


Анна Ефтимова, "Монитор"

Няма коментари:

Публикуване на коментар