Зима

Зима
Пролет

5 май 2015 г.

Братовчедите на майстор Тричко

Кой не е чувал за майстор Тричко? За мустакатия чичко, дето умее всичко  - от поправката на ютията до ремонта на асансьора.
 
Спомняте си, че преди време един негов братовчед се сурна фатално в асансьорната шахта, след като си беше наумил да подобри подемното устройство по свое виждане и технология. Пак по същото време нечии други палави ръчички с отвертки и гаечни ключове се опитаха да ремонтират друг асансьор.

Преди има-няма седмица едни други майстори, но от тези, които се грижат за нашето удобство по пътищата, асфалтираха де що им се изпречи пред погледа в посочения им от техническия ръководител участък, барабар с дърветата. Сега се оказва, че нечий технически гений е асфалтирал цял електрически стълб и то не къде да е, а по средата на пътя към Трънското село Студен извор. Изглежда точно електрическите стълбове са любима тема за „работа” на братовчедите на майстор Тричко (защото няма как да отречете, че всички ние си падаме малко роднини с него). Помните онзи зевзек, почитател на Сталин, който си направи ресторант на името на диктатора и рибарски развъдник край Клисурския манастир. Нищо особено, развъдник като развъдник. Само че в средата, посред водата, също се мъдри електрически стълб, а наоколо пъстървата цамбурка, ли цамбурка.

Въобще, вижда се, че нашенецът мре да показва нововъведенията си на света и не се отказва от опитите да го забележат, докато сам не падне жертва на някое от изобретенията си. Подобни „иновативни” безумия, породени от стоковия дефицит по време на социализма, породиха безумния почин „Направи си сам”. Впрочем за по-младите наши читатели починът не беше майтап, а бе издигнат в национална политика със съответните рубрики във вестниците, списанията, телевизията. Нещо повече, имаше и магазин със същото име, в който не се продаваха секции „Москва”, телевизори „Велико Търново”, гарнитури „Ловеч” и всякакви такива неща, а инструментите, с които човек би могъл да си ги направи, ако преди това успее да намери материал и не си прекълца някой пръст. Сега обаче в магазините има всичко – и маркова мебел, и по-евтина. За хората, които не могат да си позволят ново, има и втора употреба, която, пазарувана чрез Интернет, излиза съвсем евтино. Опитите „Направи си сам” обаче продължават. Което иде да покаже, че неволно Тодор Живков се оказа прав – нация техническа сме, но все за нашата сметка.

Геният се ражда от безумието. Дали пък онзи с валяка, дето асфалтира дърветата, няма да се окаже откривателят на целия проводник. Като нищо Тодор Живков ще се окаже пророк. Та нали бившият първи - къде на майтап, къде наистина, при откриването на един завод беше казал: „Хайде сега полупроводници, пък след време цели проводници”.

Както и да се шегуваме, българинът е доморасъл изобретател, несвикнал да стои със скръстени ръце. Няма друга нация с по-странна поговорка от „Залудо работи, залудо не стой”. Изглежда, че докато я помним, все ще се намират братовчеди на майстор Тричко, които ще човъркат по асансьорите или просто ще асфалтират и тревата, за да не стоят със скръстени ръце.


Силвия Николова

Няма коментари:

Публикуване на коментар