Лято

Лято

28 май 2015 г.

Вишни и череши – за здраво сърце и мускули

Консумацията на вишни може да забави процеса на стареене
 
 Черешите и вишните са с богато съдържание на антиоксиданти и могат да помогнат при болка в мускулите, срещу диабет и др, дори и да стопят мазнините в областта на корема.

Черешите са с по-нисък гликемичен индекс – 22, в сравнение с гроздето - 46, прасковите – 42, боровинките – 40 и сливите – 39. Това прави плода по-добра закуска, особено за страдащите от диабет.

Черешите са с високо количество от калий, който е особено полезен за регулирането на кръвното налягане. Намалява риска от хипертония. Фитостеролите в черешите помагат за понижаване нивата на „лошия“ холестерол.

Консумацията на вишни може да облекчи мускулната болка. Количеството от половин чаша от киселия плод или една чаша сок от него може да намали възпалението в мускулите, а заедно с него и болката.

Високото съдържание на антиоксиданти във вишните помага на организма в борбата му със свободните радикали, включително и срещу преждевременно стареене и рак на кожата.

Консумацията им може да забави процеса на стареене.

Вишните предоставят ползи и за сърдечносъдовото здраве. Антоцианините, съдържащи се в тях, придават червения им цвят. Те могат да активират PPAR, който регулира гените, участващи в метаболизма на мазнини и глюкоза. По този начин намаляват рисковите фактори за висок холестерол, кръвно налягане и диабет, според данни от проучване на Мичиганския университет.


Puls.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар