Зима

Зима
Пролет

15 май 2015 г.

Пациентът – животинче в джунгла с епикриза

Министър Москов: Няма да се откажа от сливане на болници!

Здравният министър Петър Москов сравни пациентът в България с животинче в джунгла. За да се промени това той беше категоричен, че болничната реформа трябва да се проведе и той няма да се откаже от сливането на лечебни заведения.

Москов беше категоричен и че в целия модерен свят в ЕС и САЩ болничната помощ е комплексна. В кулоарите на парламента той даде и конкретен пример.

"Дори и в рамките на София, ако не дай боже имате туморно заболяване, вие ще бъдете диагностицирани на едно място, фистологията ви ще бъде на друго място, операцията ше бъде на друго място, химиотерапията на друго място, а лечението на пето място. Между тези различни болести вие ще се движите като малко животинче в джунгла с епикриза от едното до другото място", каза министърът.

Той отново попита какъв е проблемът от обединението.

"В нито един законопроект няма записано закриване на болници. Това, което е записано, в проекта за изменение на Закона за лечебните заведения, е обединение на бившите диспансери с многопрофилните болници", обясни за пореден път идеята си здравният министър.

Той допълни и че винаги е заставал на страната на съсловието. "Но сега какво мисли ръководството на една или друга болница за мен няма значение. Аз защитавам това, че пациентът, който в момента е като в джунгла между различни самостоятелни институции, трябва да получи комплексна услуга", обясни още Москов.
 

dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар