Зима

Зима
Пролет

15 май 2015 г.

Кой е измислил логата на големите кинокомпании?

Всеки път, когато отивате в киносалона, виждате изящните заставки на филмовите компании.

Замисляли ли сте се откъде идват те? 


Всяко кино лого има своята интересна история, а сега ще научим историите на най-познатите от тях:

DreamWorks: Момче на Луната



През 1994 г. Стивън Спилбърг, председателят на студио Дисни Джефри Катценбърг и Дейвид Гефен от звукозаписното студио се събират, за да създадат новото студио DreamWorks. Спилбърг искал логото на компанията да напомня за Златния век на Холивуд. Първоначално логото било направено на компютъра във вид на човек, ловящ риба, но директорът по визуални ефекти в „Industrial Light and Magic“ – Денис Мюрен, който работел в много филми със Спилбърг, заявил, че нарисуваното лого може да бъде много по-добро и помолил неговия приятел, художника Робърт Хант, да го нарисува. Хант направил алтернативна версия, която включвала младо момче върху полумесец, ловящо риба. Спилбърг харесал тези версия, а останалото е история. Това момче било синът на Хант – Уилям.

Metro Goldwyn Mayer



През 1924 г. Хауърд Дитц проектирал логото „Leo The Lion“ за Goldwin Picture Corporation. Той се базирал на логото на футболния отбор от неговата родна Колумбия, която се наричала „Лъвовете“. Когато Goldwin Pictures се слива с Metro Pictures Corporation и Louis B. Mayer Pictures  в Metro Goldwyn Mayer, логото било запазено. В богатата история на филмовото студио имало цели пет лъва, които играели ролята на „Лъва Лео“.

20th Century Fox



През 1935 г. Twentieth Century Pictures и Fox Film Company се сливат в обща компания, която по това време се наричала Twentieth Century-Fox Film Corporation. Логото на Twentieth Century Pictures било създадено през 1933 г. от известния аниматор и майстор по живопис Емил Коса Младши. След сливането на компаниите Коса просто заменил надписа „Pictures Inc.“ с думата „Fox“, за да създаде новото лого.

Paramount: Величествената планина



Paramount Pictures Corporation била основана през 1912 г. като Famous Players Film Company. Логото на компанията „Majestic Mountain“ (Величествената планина) първоначално било нарисувано от Уилямс Ходкинс по спомени от детството му за планината Бен Ломонд, която се намира в щата Юта (по-късно логото било прерисувано).
 

В оригиналната версия има 24 звезди, които символизират 24 контракта, сключени в началото с 24 звезди на киното. В момента звездите са 22, като никой не може да каже защо са били намалени. С времето изображението на планината се сменяло в крак с новите технологии.

Columbia Pictures: Дамата с факлата



Компанията CBC Film Sales Corporation била основана през 1918 г. от братята Джак и Хари Кон и Джо Брандт. Значителна част от персонала по това време се съставяла от семейство Кон и техни роднини. Репутацията на компанията била толкова ниска, че съкращението CBC иронично било наричано „Солено говеждо и зеле“ (Corned beef and Cabbage). С надежда да поправи имиджа ú я преименувал през 1924 г. на Columbia Pictures.
 


Логото на компанията жена с факел в ръка символизира САЩ. От 1936 го 1974 г. „Дамата с факела“ се появява с трептящи светлини зад нея. „Таксиджията“ бил последният филм, в който използвали „Дамата с факела“ в нейния класически вид. От 1975 до 1981 г. студиото експериментирало с нова емблема. На нея била познатата дама с факела, а лъчите на факела формирали син ореол с името на студиото под тях. По-късно емблемата била приведена в цифров формат.


webmiastoto.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар