Зима

Зима
Пролет

7 май 2015 г.

Седем сценария за бъдещето на Гърция

Ако всичко зависеше само от германския министър на финансите Волфганг Шойбле, то гърците биха били изметени от еврозоната – поне докато не се решат скоро на реални и трудни реформи.
 
Точно пет години след първите спасителни трансакции на германския финансов министър му е повече от писнало, пише в свой анализ „Ди Велт“.

Само че в Германия се слуша думата не на Шойбле, а на шефа му - канцлера. A Ангела Меркел иска да задържи Гърция във валутния съюз. Твърде много тя се страхува от неконтролируемите последици от възможния "Grexit" за останалата част от еврозоната. И вече обясни това ясно на своя финансов министър.

Въпреки това канцлерът знае, че не може да продължи да дава нови милиарди на гърците просто така... Защото новите заеми за Атина трябва да бъдат подпечатани от Бундестага. А точно собствената фракция на Меркел, Съюзът, е скептичен. Все по-висок е и броят на противниците.

"Меркел няма да изпрати Шойбле с празни ръце пред парламента и да иска още повече помощ за Атина", казва високопоставен член на правителството. Ако собствената ѝ фракция не я последва, бързо ще бъде повдигнат въпросът за способността ѝ да управлява. Сблъсквайки се с въпроса дали да запази Атина в еврозоната, или да си осигури своето канцлерство, отговорът е ясен: властта е за предпочитане.

Но това превръща Grexit-а в реална алтернатива. Гърците изчерпват времето си. На 11 май те трябва да прехвърлят още 700 милиона евро към Международния валутен фонд. Пари, които в най-добрия случай ще съберат с мъка. Краят на ликвидността на страната е предвидим.

И в момента несигурното положение коства икономически ръст. Изглежда така сякаш Гърция отново поема към рецесията. Все по-нестабилно е положението, ако гръцкият премиер Алексис Ципрас не се споразумее с кредиторите за реформите, които са предпоставка за последващите помощи.

Така Grexit става наистина реална алтернатива. Какви опции има Гърция за близките месеци? „Ди Велт“ проверява всички възможности. Не всеки вариант е еднакво възможен. Нито един от тях обаче няма да е евтин за Европа. Независимо дали Гърция ще остане в еврозоната, или ще я напусне, Европа ще плати сериозна сума.
 

 Investor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар