Зима

Зима
Пролет

30 май 2015 г.

Бившият грузински президент Саакашвили ще бъде губернатор на Одеса

В родината си Саакашвили е подсъдим по редица дела за превишаване на президентските пълномощия и разхищение на държавни пари

Опитите за намиране на украинско чиновническо кресло за бившия грузински президент Михаил Саакашвили са на път да се увенчаят с успех. 


Той се готви да стане губернатор на Одеска област, населена с четвърт милион етнически българи, съобщава бТВ.

Номинацията на грузинеца е вече факт.

Тази вечер той ще се срещне с президента Петро Порошенко и след разговор на четири очи ще стане ясно дали Саакашвили ще получи поста, предава онлайн изданието ТСН.

Грузинецът е активен поддръжник на новата власт в Киев. Той участваше в митингите на Майдана и дори се говореше, че ще получи вицепремиерски пост. Саакашвили го отказа с аргумента, че трябвало да се откаже от грузинското си гражданство. От февруари той работи като съветник по международните въпроси на президента Порошенко.

Саакашвили беше президент на Грузия от 2004 г. до 2013 г.

Името му се свързва с кръвопролитната война с Русия (от август 2008 г. - б.р.), при която страната му загуби контрола над Южна Осетия и Абхазия.

В родината си Саакашвили е подсъдим по редица дела за превишаване на президентските пълномощия и разхищение на държавни пари и е обявен за общодържавно издирване.

През февруари Украйна отказа да го предаде на грузинските власти, въпреки искането на прокуратурата в Тбилиси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар