Зима

Зима
Пролет

29 май 2015 г.

"Копърки" на всеки километър

"Трябва ли ви такси?", това е първата реплика, която всеки новопристигнал на Летище „София” чува.
 
Ако пък е чужденец , ще чуе: "Do you need a taxi?" на леко развален английски.

И после се започва едно увещаване, грабват му се куфарите и го подканят енергично да се качи в измитата и парфюмирана кола. Човекът сяда и го заливат с нова порция думи, че водачът няма да пуска апарата, за да е по-евтино и да не се притеснява – другите щели да му вземат двойно.

От там таксито поема, но на каква цена? Оказва се, че таксита с тройни тарифи дебнат на аерогарата и придвижват нищо неподозиращите чужденци из столицата за 7, 8, че дори и за 10 лева на километър, разкри Нова тв.

Така от летището до центъра на столицата едно такси излиза по 60-70 лева, а може и повече.

Инак измамните таксита на "СК Стилтранс" имитират досущ колите на таксиметрова компания, която има договор с летището.

Собственик на фирмата с автомобилите, които подвеждат клиентите, е Яне Янков, който отрече негови шофьори да мамят. Той просто бил собственик на колите, а таксиджиите му били наематели на колите.

"Манипулациите и несправедливите обвинения към нас оставиха 90 шофьори на улицата, без работа", настоя той.

От няколко месаца такси компаниите са подложени на стрес тест, след като метрото стигна до летището и до Бизнес парка в "Младост" 4.

Водачите на жълти коли дълго време разчитаха на отдалечеността на тези квартали от центъра на града и неудобния транспорт, за да си докарват прилични печалби. Един курс от летището до Народното събрание например излизаше между 10 и 12 лева.

За да избият загубите от времето, в което метрото работи, шофьорите залагат на нощните курсове. Тарифата доста често е по-висока от официално обявената в колите от 0,88 лв. Най-големи опашки от жълти коли има пред нощните заведения, а пробег от 10 км вместо 9-10 лева достига до 15-20 лева.

Заради спада на клиентелата много таксиджии предлагат колите си под наем, с надеждата за поне някакви сигурни доходи. Ако доскоро за седмица ползване на жълтия автомобил се плащаше 180 лева, сега цената е спаднала до под 100 лева, като дори уикендът е безплатен.

Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар