Зима

Зима
Пролет

29 май 2015 г.

Магистрала "Марица" е почти готова. По-скъпо и по-бавно

За 36 години България ще успее да завърши 114-километровата магистрала "Марица".
 
Ускорението дойде преди четири години, когато започна строителството на две отсечки от по 30 км. 

Макар и с около две години по-късно от първия план и няколко десетки милиона лева повече от планираното, до октомври целият път ще е готов. В четвъртък отсечката от магистрала "Марица" между Харманли и Димитровград (лот 2) беше открита от премиера Бойко Борисов.

По-бавно и по-скъпо

Поръчката за строителство беше спечела от сдружение "Марица хайуей" с оферта за 146.6 млн. лв., като основното финансиране идваше по европрограма "Транспорт". Отсечката от 34 километра обаче поскъпна с 16 млн. лв. и се забави заради пропуски в проекта и изместване на електропроводи и напоителни съоръжения.

Два дни преди церемонията управляващите съобщиха, че част от отсечката трябва да се преасфалтира, защото проверка в последния момент на пътната агенция е установила, че асфалтовият слой не отговаря на нормите и е възможно да се огъне скоро след откриването.

"Много от възрастните хора въздишат по социализма, но от 1979 г. са искали да построят тази магистрала. Хората въздишат по онова време, но сега се случва", каза още премиерът по време на церемонията. На нея трябваше да присъства и еврокомисарят по регионална политика Корина Крецу, но авария на летището в Брюксел отложи посещението й за следващия месец.

Кой строи

В консорциума строител 70% се държат от "ПСТ холдинг", а остатъка - от австрийската компания Porr Bau. Поръчката беше спечелена през периода, в който ПСТ се контролираше от Васил Божков. Компанията изграждаше и част от "Тракия", където също имаше забавяне и допълнително финансиране над първоначалната оферта. 


Малко след спечелването контролът над дружеството премина към свързана компания с Първа инвестиционна банка, която финансираше строителя. После според представители на строителния сектор контролът се раздели между представители на банката и свързани с Делян Пеевски мениджъри.

В същия стил

С две години се забави и отсечката от Оризово до Димитровград (лот 1). Участъкът, който е дълъг 31.4 км, трябва да бъде готов до края на октомври според последните изказвания на управляващите.
 

Като стимул за завършване тази година беше открита влага по трасето и държавата щедро обяви готовност да даде 43 млн. лв. без ДДС за премахването й. Така изграждането на отсечката поскъпна с около една трета от първоначалната стойност 133 млн. лв.

Изпълнител на магистралата официално е италианската "Чи Ем Чи ди Равена", но реално в сектора се знае, че строителните дейности се извършват от благоевградската група "Агромах" - "Пътища Пловдив". Затова не е изненадващо, че на финала за скъпото премахване на влагата останаха две компании: "Пътища Пловдив" с оферта от 42.79 млн. лв. и ГБС с 42.96 млн. лв. - твърде близко до прогнозната стойност от 42.99 млн.
 

"Когато я направим (магистрала "Марица"), от Стара Загора ще ходите до Истанбул за два часа и ще пиете кафе", обеща премиерът Борисов.
 

По-скъпо за данъкоплатеца, но нали все пак ще я има.

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар